Tegenwoordig is chocola in allerlei vormen te krijgen zoals repen, drank, cacaopoeder, in koekjes, ijs, en natuurlijk bonbons. Het wordt bovendien veel verwerkt als ingrediënt in snoep en energierepen. Er bestaan verschillende samenstellingen van chocola. Iedereen kent melkchocolade, pure chocolade en witte chocola, maar tegenwoordig is er zelfs roze chocola op de markt. Chocola is dus een vertrouwd onderdeel van ons leven, het is een lekkernij dat veel mensen een moment van geluk biedt. Maar hoe moet je chocola eigenlijk schrijven? Is het chocola of chocolade?
De geschiedenis van chocolade in het kort
Cacao staat aan de basis van chocolade, het wordt gewonnen van cacaobonen. Deze zijn afkomstig van de cacaoboom die groeit in tropische, warme en vochtige gebieden rond de evenaar. Je kunt dan denken aan landen als Brazilië, Ivoorkust en Indonesië. Tegenwoordig wordt cacao in deze gebieden geproduceerd. Cacao werd echter vermoedelijk in Mexico en Midden-Amerika voor het eerst gebruikt als ingrediënt door de Azteken. Zij oogsten de bonen om het in een soort chocoladedrankje te verwerken. Het drankje werd gedronken omdat het geneeskrachtig zou werken. Toen Amerika door de Europeanen ontdekt werd, raakte men bekend met de cacaoboon en werd het naar Europa meegenomen.
Alleen rijke mensen konden in de eerste jaren genieten van cacao, net als alle andere specerijen die uit verre landen meegenomen werden. Dat kwam omdat cacao erg kostbaar was. Langzaam ging men experimenteren met cacao zodat het een zoete smaak kreeg. Zo werd er honing, kaneel en suiker aan toegevoegd. Het drankje werd daarom lekkerder en populairder. Toch duurde het nog lang voordat chocola op grote schaal werd toegepast. In 1728 werd de eerste chocolafabriek opgericht in Engeland. Daarna groeide de populariteit snel, de vraag groeide waardoor er meer werd geïmporteerd en de prijzen van cacao daalden. Zo werd chocola betaalbaar voor meer mensen.
Stel zelf een doosje met overheerlijke chocola(de) samen!