Originele chocolade cadeaus

Vóór 17:00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd!

Is het chocola of chocolade?

We houden allemaal van chocola, wij Nederlanders eten er gemiddeld 4,5 kg per jaar van weg. Dat klinkt misschien veel, maar de Zwitsers eten maar liefst 11,4 kg chocolade per jaar! Chocola is een lekkernij dat is gemaakt van cacaomassa, cacaoboter en suiker. Cacao is afkomstig van cacaobonen, om precies te zijn wordt het gewonnen van de pit van de vrucht van de cacaoboom. 

Tegenwoordig is chocola in allerlei vormen te krijgen zoals repen, drank, cacaopoeder, in koekjes, ijs, en natuurlijk bonbons. Het wordt bovendien veel verwerkt als ingrediënt in snoep en energierepen. Er bestaan verschillende samenstellingen van chocola. Iedereen kent melkchocolade, pure chocolade en witte chocola, maar tegenwoordig is er zelfs roze chocola op de markt. Chocola is dus een vertrouwd onderdeel van ons leven, het is een lekkernij dat veel mensen een moment van geluk biedt. Maar hoe moet je chocola eigenlijk schrijven? Is het chocola of chocolade? 

De geschiedenis van chocolade in het kort

Cacao staat aan de basis van chocolade, het wordt gewonnen van cacaobonen. Deze zijn afkomstig van de cacaoboom die groeit in tropische, warme en vochtige gebieden rond de evenaar. Je kunt dan denken aan landen als Brazilië, Ivoorkust en Indonesië. Tegenwoordig wordt cacao in deze gebieden geproduceerd. Cacao werd echter vermoedelijk in Mexico en Midden-Amerika voor het eerst gebruikt als ingrediënt door de Azteken. Zij oogsten de bonen om het in een soort chocoladedrankje te verwerken. Het drankje werd gedronken omdat het geneeskrachtig zou werken. Toen Amerika door de Europeanen ontdekt werd, raakte men bekend met de cacaoboon en werd het naar Europa meegenomen. 

Alleen rijke mensen konden in de eerste jaren genieten van cacao, net als alle andere specerijen die uit verre landen meegenomen werden. Dat kwam omdat cacao erg kostbaar was. Langzaam ging men experimenteren met cacao zodat het een zoete smaak kreeg. Zo werd er honing, kaneel en suiker aan toegevoegd. Het drankje werd daarom lekkerder en populairder. Toch duurde het nog lang voordat chocola op grote schaal werd toegepast. In 1728 werd de eerste chocolafabriek opgericht in Engeland. Daarna groeide de populariteit snel, de vraag groeide waardoor er meer werd geïmporteerd en de prijzen van cacao daalden. Zo werd chocola betaalbaar voor meer mensen.

Stel zelf een doosje met overheerlijke chocola(de) samen!

Chocolade in Nederland

Hertog van Alva was een Spaanse generaal en gouverneur van de Nederlanden tijdens de Tachtigjarige oorlog. Nederland stond in deze tijd onder bewind van het Spaanse rijk. Alva was degene die chocola meenam naar Nederland. Hierdoor werden er koffiebars gestart waar je ook een chocoladedrank kon drinken. Deze drank werd in deze tijd seculatie genoemd, het was toen nog een vrij bittere drank. In Amsterdam hingen bij de bars uithangborden waarop stond: Hier schenckt men Seculatie.

De Nederlander Van Houten deed een belangrijke ontdekking op gebied van chocolade. Hij ontwikkelde in 1820 namelijk een manier om repen te maken op grote schaal, dus in een fabriek. Dat deed hij door een pers te ontwerpen waarmee cacaoboter uit vloeibare chocolade kon worden gehaald. Wat restte na de bewerking was cacaoboter, de basis voor de chocoladereep die we allemaal kennen.

Is het chocola of chocolade?

Nu je wat meer weet over de geschiedenis van chocola is het tijd voor de vraag: Is het chocola of chocolade. Je ziet het woord namelijk vaak op deze twee verschillende manieren geschreven worden. Officieel moet het chocolade zijn. Taal is echter constant in ontwikkeling, zo worden veel woorden vaak afgekort of verbasterd. Zo drink je chocomel, eet je een reep chocola en geef je iemand een chocotoffee. Chocolade wordt eigenlijk alleen maar gebruikt in officiële documenten. Ook in onze spreektaal zegt niemand meer chocolade.

Doordat chocola veel als ingrediënt gebruikt wordt, bestaan er ook veel samenstellingen in woorden. Deze worden als één woord gespeld, behalve als er sprake is van botsende klinkers zoals: chocoladetaart, chocolade-ijs, chocoladefondue en chocolade-ei. Je ziet dat in deze samenstellingen chocolade nog wel als geheel wordt gebruikt. Als los woord zijn beide varianten echter toegestaan, chocola is meer spreektaal en chocolade het officiële woord.

Nu jij weet hoe je chocolade officieel moet spellen heb je vast zin in een overheerlijk chocolaatje. Kijk eens rond op onze website om chocolade als cadeau te bestellen of om jezelf te verwennen.

Eerlijke chocolade

 

Nederland, België en Duitsland

Geleverd in Nederland, België en Duitsland

Altijd origineel en persoonlijk

Originele en persoonlijke chocolade cadeaus

Veilig betalen

iDeal, Creditcard en Paypal

© Chocoladebezorgd 2021

Prijzen vermeld op de website zijn incl. 9% b.t.w.