Originele chocolade cadeaus

Vóór 17:00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd!

Chocolade bewaren: zó doe je dat!

Hartstikke lekker die (h)eerlijke handgemaakte chocolade van Chocoladebezorgd, maar: hoe moet je eigenlijk chocolade bewaren? Terwijl je oma de bonbons bewaart in de koelkast, je vader ze verstopt onder de bank en je beste vriendin ze open en bloot voor het raam decoreert, vinden wij het tijd dat voor eens en altijd duidelijk is hoe jouw chocolade het langst lekker blijft. Wil jij weten hoe je chocolade moet bewaren? Lees dan even verder!

chocolade-bewaren

Side note: onze bonbons zijn zes weken houdbaar, mits je ze op de juiste manier bewaart.

Geen dag om je chocolade lang te bewaren – Loesje

Zó moet je chocolade bewaren:

Als enorme liefhebber van chocolade gaan wij er stiekem vanuit dat chocolade bij jou niet lang blijft liggen. Het is toch zonde om chocolade zolang te laten liggen? Toch willen wij je graag helpen als jij ervoor kiest om jouw heerlijke chocola in fases op te eten. Om deze reden geven we jou hieronder een paar goede tips om chocolade zo goed mogelijk te bewaren. Lees en leer!

1. Bewaar je chocolade niet in de koelkast

Het bewaren van chocolade uit de koelkast is misschien wel de meest gemaakte fout als het aankomt op het bewaren van chocolade. Mensen denken vaak dat ze er goed aan doen om chocola in de koelkast te leggen, maar het tegendeel is waar. Chocolade houdt er absoluut niet van om verblijven op een koude en vochtige plaats. Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan.

Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek. De badkamer, de slecht geïsoleerde bijkeuken of een andere plek waar vocht en kou veel voorkomen zijn dus allemaal slechte plekken om chocolade te bewaren.

Mocht het tijdens een warme zomerdag nou binnenshuis bijna 30 graden of zelfs nog warmer worden dan kan de koelkast wel een uitkomst zijn. Chocolade bewaren wanneer het extreem warm is, is namelijk erg lastig. Als jij jouw chocola in de koelkast wil leggen omdat het buiten erg warm is dan is het wel een aanrader om de chocolade luchtdicht te verpakken. Zo blijft de structuur en de smaak van de overheerlijke chocola zo goed mogelijk.

2. Bewaar je chocolade niet op een warme plek

Als je chocolade op een warme plek laat liggen, bijvoorbeeld achter het raam, boven op de oven, naast een kachel of op een andere plek waar het heel warm kan worden, dan is de kans groot dat de prachtige chocola veranderd in een zielig vijvertje. Dit is natuurlijk extreem zonde.

Om dit te voorkomen moet chocolade dus niet naast of dichtbij een warmtebron worden neergelegd. Sommige plekken lijken wellicht geen warme plek, maar kunnen dat wel zijn. Denk aan plekken rondom ovens, huishoudelijke apparaten als vaatwassers en drogers en aan de vloer in het geval van vloerverwarming.

De beste temperatuur om chocolade en bonbons te bewaren is tussen de 13 en 18 graden Celsius. Het is goed om hier rekening mee te houden.

3. Houd chocolade uit de buurt van kaas

Het klinkt misschien wat gek, maar het is niet goed om chocolade in de buurt van kaas te bewaren. Chocolade absorbeert namelijk vet-oplosbare stoffen. Daardoor gaat de kaas muf ruiken en ook smaken. Andere producten die vet-oplosbare stoffen bevatten zijn vis en vlees. Bewaar de chocolade dus niet in de buurt van kaas, vis en vlees. Gelukkig liggen deze producten voornamelijk in de koelkast en is dat niet de geschikte plek om jouw chocolade te bewaren!

Zoals eerder gezegd, moet de chocolade wel even in de koelkast liggen dan is het belangrijk om het luchtdicht te verpakken. Dit voorkomt condensvorming, maar houdt ook de vet-oplosbare stoffen weg bij de chocola.

4. Bewaar je chocolade in de verpakking

Chocolade heeft een hoog vochtgehalte. Om deze reden moet chocola in de verpakking bewaart worden. Wanneer je chocolade buiten de verpakking bewaart dan zal het vocht sneller geabsorbeerd worden en hierdoor kan er een wit laagje op de chocolade ontstaan. Uiteindelijk kan dit zelfs zorgen voor beschimmelde chocolade.

Onze chocolade wordt bezorgd in een prachtige luxeverpakking. Wij raden aan om de chocola hierin te bewaren. Mocht om wat voor reden dan ook dit niet meer kunnen dan is het mogelijk om een andere bewaardoos te gebruiken. Een koektrommel kan bijvoorbeeld ook een goede plek zijn om chocola te bewaren op een manier waarom het vochtgehalte niet wordt aangetast.

5. Bewaar je chocolade op een donkere en droge plek

Het is inmiddels duidelijk dat chocola onder normale omstandigheden beter niet in de koelkast, in de badkamer of in de buurt van kaas, vlees en vis kan worden bewaard. Kies liever voor een plek waar het donker en droog is. Dit zou een kastje of lade kunnen zijn, maar kan ook onder de bank zijn. Als er vloerverwarming is dan is dit weer niet zo’n goede plek.

Een plek waar het zonlicht veelvuldig kan schijnen op de chocola of chocoladedoos is nooit een goede optie. Leg chocolade dus altijd uit de buurt van een raam waarop de zon een bepaalde tijd schijnt.


Ontzettende zin gekregen in chocolade?
Stel direct jouw eigen doosje bonbons samen:


Kan chocolade bederven?

Een veelgestelde vraag over chocolade is of het uiteindelijk kan bederven. Hierover hebben we waarschijnlijk slecht nieuws. Chocolade kan en zal uiteindelijk bederven. Wel is chocola een van de minst bederfelijke voedingsmiddelen die er bestaat. Het kan dus zijn dat de chocola die bij jou in huis ligt jaren goed blijft. De manier van bewaren is hierin wel allesbepalend.

Een andere belangrijke factor in het bederven van chocolade is de samenstelling van het product. De ene chocolade heeft een ander vocht- en suikergehalte dan het andere chocoladeproduct. De hoeveelheid vocht en suiker hebben een grote invloed op de stabiliteit van chocolade. 

Daarnaast zit er ook verschil in houdbaarheid tussen verschillende chocoladesoorten. De ene smaak en soort chocola is langer houdbaar dan de ander. Over het algemeen is pure chocolade langer houdbaar dan andere soorten chocolade, maar dit wil ook nog wel eens verschillen.

Moet chocolade worden weggegooid na de houdbaarheidsdatum?

Wanneer mensen weten dat chocolade kan bederven is vaak het eerste wat zij doen het opzoeken van de houdbaarheidsdatum van hun reep, bonbons of andere chocoladeproducten. Wanneer de THT-datum verstreken is gooien zij dan vaak ten onrechte de chocolade weg. Dit is helemaal niet nodig.

Chocolade kan in vele gevallen, wanneer het goed bewaard is, na de THT-datum nog prima geconsumeerd worden. De THT-datum is niet het belangrijkste gegeven. Wanneer de chocolade er nog goed uitziet en ruikt zoals altijd is de kans groot de chocola nog goed is. Voor de zekerheid kan je een klein stukje van de chocola afbreken om dit te proeven. Zo kan je zelf testen of de chocolade nog gegeten kan worden.


Wanneer jij chocolade als een cadeau hebt gekregen en de THT-datum niet meer kan achterhalen dan is dit ook de manier om erachter te komen of jouw chocolade nog van de juiste kwaliteit is.

Wit uitgeslagen chocolade

Als je chocolade niet op de juiste manier bewaart, kan er een witte waas ontstaan. De witte waas ontstaat door sterke wisseling in temperatuur. Doe je de chocolade in de koelkast of zelfs in de vriezer, dan slaat de chocolade wit uit. Deze witte uitslag noemen we ook wel boterkristallen. De witte uitslag kan ook ontstaan door een te hoog vochtgehalte in de ruimte waarin de chocolade verblijft, denk aan bijvoorbeeld een kelder of schuur. Als chocolade in aanmerking komt met te veel vocht ontstaan er suikerbloomen: wanneer chocolade in de buurt komt van vocht, ontstaat er condens en lost de plaatselijke suiker op. Ondanks dat het er niet zo lekker uit ziet, kun je wit uitgeslagen chocolade gewoon eten. De witte waas is namelijk geen schimmel en is dus niet gevaarlijk voor je gezondheid.  

Hoelang kun je chocolade bewaren? 

Hoe lang je chocolade kunt bewaren, hangt af van verschillende factoren. Hoe minder toevoegingen er in de chocolade zitten, hoe langer je de chocolade kunt bewaren. Pure chocolade zonder toevoegingen blijft langer houdbaar dan melkchocolade met extra toevoegingen als karamel en fruit. Pure chocolade is ongeveer 1,5 jaar tot 2 jaar lang houdbaar. Voor bonbons geldt een andere houdbaarheid en dat heeft alles te maken met de vullingen in de bonbons. Afhankelijk van de versheid en samenstelling van de gebruikte ingrediënten in de vulling, kun je de meeste bonbons drie tot zes maanden lang bewaren.

Deze blogs vind je misschien ook interessant:

2 comments

 1. Danielle Maasen

  Hoi, 2 doosjes besteld afgelopen week en ze zijn heerlijk! Maar 1 doosje is om cadeau te geven. Ik heb gelezen hoe ik ze t beste kan bewaren , maar niet hoe lang ik ze kan bewaren. Dat wil ik nog heel graag weten.

 2. Natasja Zanders

  Goedeavond,

  We zoeken een leuk verjaardagscadeautje voor onze medewerkers (50). Klopt het dat er geen vegan bonbons zijn op dit moment? Hoe lang zijn de bonbons houdbaar?

  groet,
  Natasja Zanders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerlijke chocolade

 

Nederland, België en Duitsland

Geleverd in Nederland, België en Duitsland

Altijd origineel en persoonlijk

Originele en persoonlijke chocolade cadeaus

Veilig betalen

iDeal, Creditcard en Paypal

© Chocoladebezorgd 2021

Prijzen vermeld op de website zijn incl. 9% b.t.w.