Originele chocolade cadeaus

Vóór 17:00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd!

Waarom is chocolade slecht voor dieren?

Ben jij ook zo gek op chocolade en is er in jouw huis altijd wel een chocoladereep te vinden? Pas dan op als je huisdieren hebt. Chocolade is namelijk giftig voor honden en katten. Met name honden hebben er een handje van om een chocoladereep met papier en al van tafel te pakken en op te eten. Katten zijn wat kieskeuriger dan honden en zullen niet snel chocolade eten. Toch is het ook voor katten giftig. Hoe kan het dat huisdieren niet tegen chocolade kunnen? En wat kun je het beste doen als je huisdier toch chocolade heeft gegeten? In dit blog leggen we het aan je uit.

chocolade slecht voor huisdieren

Waarom is chocolade giftig voor huisdieren?

In chocolade zit een stof die giftig is, namelijk theobromine. Hoeveel theobromine er in een chocoladereep zit hangt af van de soort chocolade. Over het algemeen kan gezegd worden dat de hoeveelheid theobromine oploopt naarmate de reep puurder is. Pure chocolade is dus giftiger voor honden dan bijvoorbeeld witte chocolade.

Mensen hebben er geen probleem mee om deze stof snel te verwerken, maar huisdieren kunnen dit niet. Zij hebben een lange tijd nodig om theobromine te verwijderen uit het lichaam, waardoor de giftige stof zich opstapelt. Bij het uitscheiden van theobromine uit het lichaam wordt het voor een deel weer opnieuw opgenomen via blaas en darmen. Niet alle dieren worden even ziek van chocolade; dit is afhankelijk van hoeveel ze gegeten hebben, wat voor soort chocolade het was, hoe zwaar ze zijn en of ze gevoelig zijn voor chocoladevergiftiging. Het ene dier zal sneller vergiftigingsverschijnselen vertonen dan de ander.

Wat zijn de verschijnselen?

Theobromine stimuleert het centraal zenuwstelsel en het hart en ademhalingsstelsel. Daarnaast stimuleert theobromine het samentrekken van de hartspier en de skeletspieren. Als jouw hond chocolade heeft gegeten, dan kunnen er gemiddeld na 4 tot 12 uur vergiftigingsverschijnselen optreden. In sommige gevallen kan het ook 24 tot 72 uur duren. Hoe snel de vergiftigingsverschijnselen optreden is afhankelijk van het gewicht van de hond en de hoeveelheid chocolade die de hond heeft gegeten. Een hond van 5 kilogram kan bijvoorbeeld milde vergiftigingsverschijnselen krijgen na het eten van 50 gram melkchocolade of 16 gram pure chocolade.

Vergiftigingsverschijnselen uiten zich op de volgende manier:

  • (bloed) braken;
  • een gevoelige buik;
  • veel drinken, meer plassen;
  • onrust, opwinding;
  • speekselen;
  • een te snelle hartslag;
  • coördinatie stoornissen

Als er sprake is van een ernstige vergiftiging, dan zal de hond versneld ademen, last hebben van diarree en urine incontinentie, een blauwverkleuring van de slijmvliezen, rillingen, een te hoge temperatuur, hartritmestoornissen en rillingen. In sommige gevallen kan de hond in coma raken en sterven.

Wat moet je doen als je huisdier chocolade heeft gegeten?

Heeft jouw hond of kat chocolade gegeten? Dan is het noodzaak om zo snel mogelijk contact op te nemen met je dierenarts. Als het mogelijk is, hou dan de verpakking van de chocolade bij de hand. Hier staat namelijk het gehalte aan theobromine op. Probeer in te schatten hoeveel je hond of kat gegeten heeft en wanneer dit gebeurd is. De dierenarts kan op basis van deze gegevens namelijk een inschatting maken van de ernst van de situatie. Het kan zijn dat je hond of kat opgenomen moet worden in de dierenkliniek. Voorkomen is beter dan genezen, dus laat nooit onbeheerd chocolade achter op tafel of in je tas als je huisdieren hebt.

Gelukkig mag jij wél chocolade!

Eerlijke chocolade

 

Nederland, België en Duitsland

Geleverd in Nederland, België en Duitsland

Altijd origineel en persoonlijk

Originele en persoonlijke chocolade cadeaus

Veilig betalen

iDeal, Creditcard en Paypal

© Chocoladebezorgd 2021

Prijzen vermeld op de website zijn incl. 9% b.t.w.