Originele chocolade cadeaus

Vóór 17:00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd!

Hoeveel chocolade eet een Nederlander gemiddeld?

Iedereen houdt van chocolade! Wij Nederlanders zijn er gek op en niet alleen op bonbons of repen chocolade. De lekkernij wordt werkelijk overal in verwerkt; broodbeleg, ijs, energierepen, ontbijtgranen en ga zo maar door. Maar wij Nederlanders zijn niet het enige volk dat zoveel van chocolade houdt. Waarschijnlijk is het één van de meest geliefde voedingsmiddelen op aarde. Maar hoeveel chocolade eet een Nederlander gemiddeld? En hoe zit dat in de rest van de wereld, waar wordt chocolade het meest gegeten? 

gemiddeld kg chocolade per persoon

Waar wordt het meeste chocolade gegeten?

Als je kijkt naar de consumptie van chocolade per land, dan zien we dat er vooral in Europa erg veel chocolade gegeten wordt. De top 10 van wereldlijst van chocolade consumerende landen ziet er als volgt uit:

  1. Zwitserland: gemiddeld 8,8 kilo chocolade per jaar per inwoner;
  2. Oostenrijk: gemiddeld 8,1 kilo chocolade per jaar per inwoner;
  3. Duitsland en Ierland: gemiddeld 7,9 kilo chocolade per jaar per inwoner; 
  4. Groot-Brittannië: gemiddeld 7,6 kilo chocolade per jaar per inwoner;
  5. Zweden: gemiddeld 6,6 kilo chocolade per jaar per inwoner;
  6. Estland: gemiddeld 6,5 kilo chocolade per jaar per inwoner;
  7. Noorwegen: gemiddeld 5,8 kilo chocolade per jaar per inwoner;
  8. Polen: gemiddeld 5,7 kilo chocolade per jaar per inwoner;
  9. België: gemiddeld 5,6 kilo chocolade per jaar per inwoner;
  10. Finland: gemiddeld 5,4 kilo chocolade per jaar per inwoner.

Er vallen een aantal dingen op in deze lijst. Natuurlijk dat er alleen maar Europese landen in de top 10 staan. Daarnaast valt op dat Zwitserland op één staat. Het land staat tegenwoordig bekend als chocolade land, maar dat is echter nog niet zo heel lang zo. Een land dat al veel langer chocolade produceert en heel erg bekend staat om de goede chocolade is België. Toch staan de Belgen slechts op de 9de plaats. Wat verder opvalt is dat ze in Scandinavië gek zijn op chocolade en natuurlijk dat Nederland niet in de top 10 staat! 

Hoeveel chocolade eet een Nederlander gemiddeld?

Nederland staat niet in de top 10 van meest chocolade consumerende landen. Toch eten we aardig wat chocolade weg per jaar. Nederland staat namelijk op de 13de plaats. Gemiddeld eten de Nederlanders per jaar zo’n 4,5 kilo chocolade per persoon. We consumeren chocolade in allerlei vormen, daarbij hebben we een voorkeur voor donkere chocolade. Van alle geconsumeerde chocolade in Nederland is namelijk 30,4% puur. Hierna volgt chocolade met vulling met 28,3%, daarna melkchocolade en witte chocolade op de laatste plaats. 

Waar wordt de meeste chocolade geproduceerd?

Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen. De bonen zijn afkomstig van cacaobomen, deze groeien vooral in warme en vochtige gebieden rond de evenaar. Je kunt dan denken aan Indonesië en Brazilië, maar het wordt vooral geproduceerd in Afrikaanse landen als Nigeria, Ivoorkust en Ghana. De laatste twee landen produceren samen meer dan 2,5 miljoen ton cacao per jaar. 

Deze cacaobonen worden van de producerende landen naar landen gebracht waar chocolade verwerkt wordt. Nederland neemt daarin een leidende rol aan, wij zijn wereldwijd veruit de grootste producent van cacao. In ons land wordt ongeveer 500.000 ton aan cacao verwerkt, dat is ongeveer 13% van de totale wereldproductie. Veel van deze cacaobonen komen uit Indonesië omdat dit vroeger een kolonie was van Nederland. In deze tijd werden de bonen naar Nederland verscheept en ontstond er een cacao-industrie in de Zaanstreek. De Nederlander Casparus van Houten ontdekte hoe cacaoboter en cacaopoeder gemaakt kon worden. Deze bestanddelen zijn samen met cacaomassa de belangrijkste ingrediënten voor chocolade. Nederland staat misschien niet in de top 10 van meest consumerende chocolade landen, wij hebben wel een rijke historie en een belangrijke positie in de productie van chocolade. De cacaoboon wordt in een ver land verbouwt en geoogst, maar de cacao wordt vaak geproduceerd in Nederland.

Zin in een heerlijk chocolaatje? 

Eerlijke chocolade

 

Nederland, België en Duitsland

Geleverd in Nederland, België en Duitsland

Altijd origineel en persoonlijk

Originele en persoonlijke chocolade cadeaus

Veilig betalen

iDeal, Creditcard en Paypal

© Chocoladebezorgd 2021

Prijzen vermeld op de website zijn incl. 9% b.t.w.