Originele chocolade cadeaus

Vóór 17:00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd!

Hoelang is chocolade houdbaar?

Hoelang blijft chocolade houdbaar?

Hoelang blijft chocolade houdbaar; het is een vraag die veel mensen zich afvragen. Hoe aanlokkelijk het soms kan lijken om een doosje bonbons of een reep in één keer op te eten, het liefst wil je er lang van genieten en er zuinig mee om gaan. Op alle voedingsmiddelen staat een houdbaarheidsdatum vermeld, dus ook op chocolade. Het gaat dan meestal om een THT, of te wel: Ten minste Houdbaar Tot.

Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten. Chocola is een product dat niet gekoeld bewaard hoeft te worden, na de houdbaarheidsdatum zal daarom alleen de kwaliteit iets achteruitgaan. 

hoelang is chocolade houdbaar

Er zijn echter wel degelijk enkele factoren die bepalen of de chocolade nog goed eetbaar is na de houdbaarheidsdatum. Zo hangt het bijvoorbeeld af van hoeveel cacao de chocola bevat en hoeveel toegevoegde ingrediënten erin zitten. Hoe meer toevoegingen, des te sneller zal de kwaliteit van de chocola verminderen. Pure chocola is dus langer houdbaar en blijft kwalitatief beter na de houdbaarheidsdatum dan melkchocolade of witte chocola. Het best kan je niet te lang wachten met het eten van de chocola, de kwaliteit gaat achteruit en de smaak zal verminderen. 

Hoe lang blijft chocolade houdbaar?

Vind je na lange tijd een reep chocola in de kast? Of heb je een ongeopende doos bonbons liggen die over de houdbaarheidsdatum is? ‘Hoelang blijft chocolade houdbaar’ is dan een logische vraag, want weggooien is natuurlijk zonde! De houdbaarheid van chocola wordt bepaald door het type chocola. Chocola wordt op veel manieren gebruikt, voor de duidelijkheid verdelen we het nu in massieve chocola en bewerkingen. Massieve chocola zijn repen, chocoladeletters en figuren als paashazen en paaseieren. In deze vorm is chocolade ongeveer een jaar houdbaar.  

Is de chocolade echter een omhulsel van een vorm of te wel is de chocolade gevuld? Dan zijn deze minder lang houdbaar. De houdbaarheid ligt dan namelijk aan de vulling die in de chocolade zit. Zo kunnen bonbons gevuld zijn met praliné vulling, dan zijn ze ongeveer een half jaar houdbaar. Maar er bestaan nog veel meer soorten vulling, zoals bijvoorbeeld slagroom. Logischerwijs zijn deze veel minder lang houdbaar.  

Al zin in een chocolaatje?

Kun je wit uitgeslagen chocolade eten?

Je vindt achter in de kast een heerlijke chocoladereep, je scheurt hem open om te gaan eten maar je ziet dat de reep wit is uitgeslagen. De reep ziet er minder lekker uit, maar bovendien komt de vraag op of je de reep nog kunt eten.

Een witte laag aanslag op een chocoladereep wordt bloom genoemd. Deze laag kan verschijnen door twee oorzaken; temperatuurschommelingen en vocht. Als het warm is dan kan chocola smelten, dat weet iedereen. Wanneer het daarna weer afkoelt, dan stolt de cacaoboter weer, maar de boter kan gaan kristalliseren. Dit zorgt voor witte kristallen van boter in de chocolade. Daarnaast kan de witte waas ontstaan door vocht. Als chocola in een vochtige omgeving wordt bewaard, dan ontstaat er condenswater op de chocola. De suiker in de chocola lost op in dit water waardoor suikerkristallen ontstaan. Als het vocht verdampt, dan blijven de suikerkristallen als een witte waas achter op de chocolade.

De witte waas zorgt ervoor dat de chocola er minder lekker uitziet. Kan je de verleiding niet weerstaan? De wit uitgeslagen chocola is nog eetbaar en je zult er niet ziek van worden. Het kan wel zijn dat de smaak van de chocolade is aangetast, de kwaliteit gaat er namelijk wel door achteruit. Het is daarom belangrijk om chocola op een goede manier te bewaren.

Hoe kun je het best chocola bewaren?

Om de kwaliteit van chocola te waarborgen kun je deze het best bewaren op een droge plek waar de temperatuur constant is. Daarnaast blijft chocola het langst goed als het koel bewaard wordt maar niet in de koelkast (in verband met vocht). Als het erg warm is dan is de koelkast wel een oplossing, maar zorg er dan voor dat je de chocolade in een luchtdichte verpakking opbergt. De verpakking en de wikkel waar chocola inzit is zeer belangrijk. Heb je een stukje chocola van een reep afgebroken om te eten? Doe de rest van de reep dan weer goed in de wikkel!

Eerlijke chocolade

 

Nederland, België en Duitsland

Geleverd in Nederland, België en Duitsland

Altijd origineel en persoonlijk

Originele en persoonlijke chocolade cadeaus

Veilig betalen

iDeal, Creditcard en Paypal

© Chocoladebezorgd 2021

Prijzen vermeld op de website zijn incl. 9% b.t.w.