Hoelang blijft chocolade houdbaar?
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten. Chocola is een product dat niet gekoeld bewaard hoeft te worden, na de houdbaarheidsdatum zal daarom alleen de kwaliteit iets achteruitgaan.
Er zijn echter wel degelijk enkele factoren die bepalen of de chocolade nog goed eetbaar is na de houdbaarheidsdatum. Zo hangt het bijvoorbeeld af van hoeveel cacao de chocola bevat en hoeveel toegevoegde ingrediënten erin zitten. Hoe meer toevoegingen, des te sneller zal de kwaliteit van de chocola verminderen. Pure chocola is dus langer houdbaar en blijft kwalitatief beter na de houdbaarheidsdatum dan melkchocolade of witte chocola. Het best kan je niet te lang wachten met het eten van de chocola, de kwaliteit gaat achteruit en de smaak zal verminderen.
Hoe lang blijft chocolade houdbaar?
Vind je na lange tijd een reep chocola in de kast? Of heb je een ongeopende doos bonbons liggen die over de houdbaarheidsdatum is? ‘Hoelang blijft chocolade houdbaar’ is dan een logische vraag, want weggooien is natuurlijk zonde! De houdbaarheid van chocola wordt bepaald door het type chocola. Chocola wordt op veel manieren gebruikt, voor de duidelijkheid verdelen we het nu in massieve chocola en bewerkingen. Massieve chocola zijn repen, chocoladeletters en figuren als paashazen en paaseieren. In deze vorm is chocolade ongeveer een jaar houdbaar.
Is de chocolade echter een omhulsel van een vorm of te wel is de chocolade gevuld? Dan zijn deze minder lang houdbaar. De houdbaarheid ligt dan namelijk aan de vulling die in de chocolade zit. Zo kunnen bonbons gevuld zijn met praliné vulling, dan zijn ze ongeveer een half jaar houdbaar. Maar er bestaan nog veel meer soorten vulling, zoals bijvoorbeeld slagroom. Logischerwijs zijn deze veel minder lang houdbaar.
Al zin in een chocolaatje?