Chemische verklaring
In chocolade zitten bepaalde substanties die ervoor zorgen dat er in onze hersenen nieuwe chemische stoffen vrijkomen. Het gaat dan met name om fenylethylamine, theobromine, anandamide en tryptofaan. Fenylethylamine is vergelijkbaar met de stof amfetamine. Ze hebben gemeen dat ze je euforisch en opgewonden maken. Dit betekent gelukkig niet dat chocolade schadelijk is voor onze hersenen. Het grootste gedeelte van de fenylethylamine wordt afgebroken voordat het je hersenen bereikt heeft.
Theobromine is de volgende stof die een bijdrage levert aan het verslavende effect van chocolade. Qua structuur lijkt het heel erg veel op cafeïne, wat je terug kunt vinden in tabak en koffie. De stimulerende werking van theobromine kun je echter niet vergelijken met cafeïne; de stimulerende werking is vergelijkbaar met 10% cafeïne. De hoeveelheid theobromine verschilt ook nog eens per chocoladereep. Er zit bijvoorbeeld meer theobromine in pure chocolade dan in melkchocolade of witte chocolade. Hoe puurder de reep is, hoe meer theobromine er in zit.
Een andere stof die terug te vinden is in chocolade is anandamide, een stof die dezelfde effecten vertoont als marihuana, maar dan in een veel mindere mate. Tot slot bevat chocolade tryptofaan. Deze stof is verantwoordelijk voor de aanmaak van serotonine. Serotonine is een neurotransmitter die kalmerend werkt en een positief effect heeft op ons humeur.
Is chocolade dan toch gezond?
Er heerst behoorlijk wat discussie over chocolade met betrekking tot de gezondheid. Er zitten zoveel stoffen in chocolade die gezond zijn voor het menselijke lichaam, maar daarnaast bevat chocolade ook enorm veel suikers en vet. Niet echt gezond dus als je daar teveel van eet. Toch kun je op een gezonde manier chocolade eten en profiteren van de gezonde eigenschappen van chocolade. Kies dan wel voor de pure variant en het liefst met een cacaopercentage van minstens 70%. Des te zwarter de chocolade is, des te beter is het voor je gezondheid. Het is goed voor je hart en het kan je bloeddruk en cholesterol verlagen.