Welke ingrediënten zitten er in chocolade?
Als je wilt weten welke ingrediënten er in chocolade zitten, dan is dit allereerst afhankelijk van de soort chocolade. Pure chocolade bijvoorbeeld bevat cacaomassa, cacaopoeder, cacaoboter en wisselende hoeveelheden suikers. Als je kijkt naar melkchocolade, dan zitten hier dezelfde ingrediënten in als in pure chocolade, maar dan is er melk of melkpoeder toegevoegd. Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, melkproducten en suikers. Over het algemeen worden aan alle drie soorten chocolade aroma’s toegevoegd, zoals vanille. Om de vloeibaarheid van de chocolademassa te verbeteren worden er soms ook emulgatoren aan de chocolade toegevoegd.
Dan heb je ook nog rauwe chocolade. Deze soort chocolade wordt bereid bij lagere temperaturen, waardoor het meer antioxidanten behoudt. Tot slot heb je Ruby chocolade. Dit is een soort chocolade die wordt gemaakt van Ruby cacaobonen en heeft een roze kleur.
Welke stoffen in chocolade geven je een blij gevoel?
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar wat er precies in chocolade zit dat je een gelukkig gevoel geeft. Tot nu toe zijn er verschillende meningen over. Er zijn onderzoekers die suggereren dat het komt door tryptofaan. Tryptofaan wordt gebruikt bij het aanmaken van reotonine, een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor een geluksgevoel. Echter, tryptofaan is in zulke kleine hoeveelheden aanwezig, dat het bijna onmogelijk lijkt dat het ervoor zorgt dat de serotonine productie verhoogt. Tot op heden is dit dan ook nog niet wetenschappelijk bewezen. Wat er ook in chocolade zit is phenylethylalanine. Deze stof is ook in kleine hoeveelheden aanwezig, dus het is niet duidelijk welke stof nu precies verantwoordelijk is voor het geluksgevoel.