Originele chocolade cadeaus

Vóór 17:00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd!

Wat zijn de nadelen van chocolade?

Er zijn niet veel mensen die niet van chocolade houden. Er zijn zeer veel gezondheidsvoordelen te behalen als je regelmatig een stukje chocolade eet, maar wat als je teveel chocolade eet? Is het mogelijk om verslaafd te raken aan chocolade? En wat zijn de gevolgen als je teveel chocolade nuttigt? In dit blog gaan we wat dieper in op de nadelen van chocolade.

zijn er nadelen aan chocolade

Kun je verslaafd raken aan chocolade?

Hoewel veel mensen ervan overtuigd zijn dat er een stofje in chocolade zit dat ervoor zorgt dat je er verslaafd aan kunt raken, is dit niet het geval. Je kunt niet verslaafd raken aan chocolade. De grote hoeveelheid suikers in chocolade zorgt er wel voor dat je meer alert raakt. Het klopt wel dat er een geluksstofje in chocolade zit, maar dit is zo weinig dat het niet direct leidt tot een positief effect. De smaak, de aroma en de structuur van chocolade zorgen ervoor dat mensen denken dat ze er verslaafd aan zijn. 

Chocolade wordt vaak geassocieerd met geluk. Ervaar je geluk, dan komt er een dosis dopamine vrij. Dit zorgt ervoor dat er een grotere behoefte ontstaat aan chocolade. Des te meer dopamine er vrij komt, des te meer trek je krijgt in chocolade en des te meer je ervan wilt eten. Dit maakt het moeilijk om te stoppen met het eten van chocolade. Elke keer als je een stukje chocolade eet, voel je je namelijk gelukkig. Dit maakt het dat veel mensen denken dat ze verslaafd zijn aan chocolade. 

Wat zijn de gevolgen van teveel chocolade eten?

Je hoeft niet bang te zijn dat je een overdosis krijgt als je teveel chocolade eet. Het stofje theobromine, dat in chocolade zit, is wel schadelijk voor honden en katten. Als mens moet je meer dan 80 repen chocolade eten wil je het schadelijke effect hiervan ondervinden. 

Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte. 

Een ander nadeel van teveel chocolade eten is dat je gebit aangetast wordt. Wanneer suikers te lang in je mond blijven zitten wordt dit opgenomen door bacteriën, waardoor er gaatjes kunnen ontstaan. Ook is chocolade slecht voor je darmen, omdat het zeer calorierijk en slecht verteerbaar is. Ook kan het eten van teveel chocolade je lever aantasten. 

Hoe kun je ervoor zorgen dat je minder chocolade eet?

Je kent het vast wel; je neemt je voor om een klein stukje chocolade te eten en voor je het weet is de hele reep op. Heb jij er moeite mee om te matigen met chocolade? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je chocolade inname te matigen.

Koop geen chocolade meer

Lukt het je niet om minder chocolade te eten? Zorg er dan voor dat je geen chocolade in huis hebt. Door alle chocolade uit je huis te verbannen kom je ook niet in de verleiding om chocolade te eten.

Kies voor een gezond tussendoortje

Een andere optie is om de chocolade te vervangen voor iets gezonds. Kies voor een tussendoortje die minder calorieën bevat, zoals een stuk fruit. In fruit zitten suikers die gezond voor je zijn. Wil je toch graag chocolade blijven eten? Kies dan voor de gezondste optie; pure chocolade. In pure chocolade zitten minder calorieën en (mits je het met mate eet) het heeft ook nog eens een positief effect op je gezondheid.

Ga sporten

Ben je niet zo gek op pure chocolade, maar wil je toch dat gevoel van beloning en geluk ervaren door het vrijkomen van dopamine? Ga dan sporten, dit geeft je namelijk hetzelfde gevoel. Daarnaast verbrand je er ook nog calorieën mee. Je hoeft er niet eens voor naar de sportschool te gaan; voor je gezondheid is een flinke wandeling net zo goed.

Maak een einde aan overmatig chocolade eten

In veel gevallen is er sprake van een onderliggend probleem, wanneer mensen teveel chocolade eten. Denk dan bijvoorbeeld aan stress, verveling, depressie en angsten. Het is daarom belangrijk om de oorzaak te achterhalen van het overmatige chocolade eten. Je kunt dan je levensstijl aanpassen.

Eerlijke chocolade

 

Nederland, België en Duitsland

Geleverd in Nederland, België en Duitsland

Altijd origineel en persoonlijk

Originele en persoonlijke chocolade cadeaus

Veilig betalen

iDeal, Creditcard en Paypal

© Chocoladebezorgd 2021

Prijzen vermeld op de website zijn incl. 9% b.t.w.