Vandaag voor 12:00 uur besteld, betekent morgen in huis*

Te warm voor chocolade

Te warm voor chocolade
30 juli 2018 Chocoladebezorgd.nl
Door Inspiratie
chocolade bestellen

Warm hè! Dat vinden onze bonbons en andere chocolaatjes ook. Die doe je geen plezier met een temperatuur boven de 28 graden Celsius. Sterker nog, daar worden ze minder lekker van. En omdat we bij Chocoladebezorgd uitsluitend topkwaliteit leveren, verzenden we bij temperaturen boven de 28 graden Celsius even geen chocolade. Bij temperaturen tussen de 25 en 28 graden versturen wij jouw chocolade in een extra verkoelend jasje. Wil je toch chocolade bestellen, dan kan dat natuurlijk, alleen wordt je pakketje later opgestuurd.

Een cacaoboom is geen chocoladereep

Eigenlijk best vreemd dat chocolade zo gevoelig is voor temperatuurschommelingen. Cacaobomen groeien nota bene in een tropische omgeving. Je zou dus denken dat chocolade juist gewend is aan de warmte. Maar een cacaoboom is iets heel anders dan een reep chocolade. Zodra de cacaobonen eenmaal gebrand, gemalen en gemengd zijn met cacaoboter, suiker en andere toevoegingen, moet je er voorzichtig mee omgaan. Door een te hoge (of te lage) temperatuur kan er zich namelijk een witte waas vormen op het oppervlak van de chocolade. Dit wordt een ‘bloem’ genoemd.

Wit uitgeslagen chocolade

Een bloem op chocolade kan ontstaan als de chocolade te warm wordt. Dat komt omdat de vetdeeltjes in de chocolade smelten. Als de bonbon of reep later weer afkoelt, ontstaan er vetkristallen waardoor de chocolade wit uitslaat. Op zich kun je chocolade met een witte waas gewoon eten. De kwaliteit is dan echter wel een stuk minder geworden. Je proeft bijvoorbeeld een vettig laagje aan de buitenkant van de chocolade of de textuur is wat korreliger geworden.

Chocolade bewaren bij warm weer

De kwaliteit van chocolade blijft het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. In menig huiskamer is het ’s zomers een stuk warmer. Hoe kun je chocolade het beste bewaren als het warm is? Als we je een tip mogen geven: bewaar chocolade bij voorkeur niet in de koelkast. Als de chocolade te koud wordt, kan er namelijk ook een witte waas ontstaan. Bovendien neemt chocolade vrij makkelijk de geurtjes op van andere etenswaren die je in de koelkast hebt liggen. Het laatste wat je wil, is een bonbon die naar Franse kaas of cervelaatworst smaakt. Wel doen:

  • Bewaar chocolade op de koelste plek in het huis. Dat kan bijvoorbeeld een donkere gang zijn of in de garage. Achterin de onderste keukenla is het vaak ook al wat koeler. De kelder is een ideale plek om chocolade te bewaren, maar dan alleen als de ruimte droog is en niet muf ruikt.
  • Ben je een echte chocoladeliefhebber, investeer dan in een speciaal chocoladeklimaatkastje. Dit kastje zorgt voor een constante en ideale temperatuur en luchtvochtigheid. Niet goedkoop, maar dan heb je ook wat.
  • Heb je bonbons met verse slagroom in huis en is het echt heel erg warm, dan moet je deze wel in de koelkast bewaren. Verse room bederft snel.

Nog beter is het natuurlijk om bonbons en chocolade helemaal niet te bewaren. Chocolade bestellen en daarna direct opeten is de beste (en lekkerste) methode!

Chocolade bestellen bij warm weer

Bij Chocoladebezorgd sturen we je bestelling ook op als het mooi weer is. Dat doen we bij een temperatuur tot 28 graden. De chocolade wordt dan verzonden in een speciale verpakking die is voorzien van een aantal coolpacks. Is het echt tropisch, dan zijn we genoodzaakt om je bestelling pas te versturen als het weer wat is afgekoeld. Wil je chocolade bestellen bij warm weer, houd dan onze website in de gaten voor mededelingen hierover.

1 commentaar

  1. Mad 4 maanden geleden

    Dit zijn nuttige tips die ik van jullie kreeg over het bewaren van chocolade.
    Zodra het minder warm is kom ik zeker bij jullie kijken naar al dat lekkers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*