Chocoladelikeur
Chocoladelikeur is de basis van alle soorten chocolade, het staat ook wel bekend als ongezoete chocolade. De likeur is een dikke, donkerbruine pasta dat wordt gemaakt van cacao pitten, deze zitten aan de binnenkant van de cacaoboon. De pitten worden fijngemalen tot een gladde textuur. Door deze pasta te verhitten verandert het in een vloeistof dat daarna wordt gevormd in repen of chips. Chocoladelikeur is 100% cacao, zonder toegevoegde ingrediënten. De pasta wordt gescheiden in cacaoboter en cacaopoeder door het onder hoge druk te plaatsen. Cacaoboter en cacaopoeder staan bekend als cacaobestanddelen. De naam van chocoladelikeur is vrij verwarrend, want het bevat geen alcohol.
Witte chocolade
Iedereen kent de kenmerken van witte chocolade door de crème- of ivoorkleur. Witte chocolade bestaat uit suiker, cacaoboter, melk, vanille en lecithine (een emulgator die helpt om de ingrediënten samen te smelten). Deze ingrediënten geven witte chocolade zijn zoete vanillearoma. Witte chocolade smaakt vrij zoet, met tonen van gezoete gecondenseerde melk en vanille. Als je witte chocolade van goede kwaliteit eet dan heeft het een rijke, zachte en romige textuur. Dit is een kenmerk dat komt door de cacaoboter en het hoge gehalte aan suiker en melk.
Witte chocolade is uniek omdat het geen cacaobestanddelen bevat. Cacaobestanddelen geven chocolade zijn kenmerkende en geliefde donkerbruine kleur en chocoladesmaak. Elke soort chocolade moet aan bepaalde kenmerken voldoen. Zo moet witte chocolade ten minste 20% cacaoboter, 14% melk en niet meer dan 55% suiker bevatten.
Veel mensen vragen zich af of witte chocolade echt chocolade is. Het antwoord is ja, want het bevat ingrediënten uit de cacaoboon. Cacaoboter is duur omdat er veel vraag naar is vanuit de cosmetica-industrie. Daarom produceren bedrijven vaak een verbinding van andere plantaardige vetten dan cacaoboter. Deze witte chocolade-achtige vervangers kunnen officieel geen witte chocolade worden genoemd, omdat ze vaak niet voldoen aan de 20% cacaoboter-eis.
Als je witte chocolade goed bewaard dan is het ongeveer vier maanden houdbaar. Witte chocolade is heerlijk om te eten, maar je kunt het ook gebruiken om mee te koken en bakken.
Melkchocolade
Iedereen kent melkchocolade, we groeien er als het ware mee op. Met zijn lichtbruine kleur, romige textuur en zoete smaak is melkchocolade waarschijnlijk de populairste smaak chocolade. Het wordt gemaakt door chocoladelikeur (cacaobestanddelen en cacaoboter) te combineren met suiker en melk. Soms wordt een emulgator, zoals sojalecithine, toegevoegd om de gladheid te verbeteren. Melkchocolade moet minimaal 10% chocoladelikeur en 12% melk bevatten.
Melkchocolade heeft een heerlijke geur van gekarameliseerde suiker, vanille, chocolade en zuivel. Daarnaast heeft het een smaak dat omschreven kan worden als zoet en chocoladeachtig, met tonen van gekookte melk en gekarameliseerde suiker en een nasmaak van vanille.
Melkchocolade is waarschijnlijk zo populair bij de massa omdat het een goede middenwegchocolade is. Het is zoeter, met een zachtere textuur dan pure chocolade, maar niet zo zoet en zacht als witte chocolade. Als je melkchocolade goed bewaard dan heeft het een houdbaarheid van ongeveer 16 maanden. Melkchocolade is een geweldige keuze als je een chocoladetraktatie of cadeau wilt geven.
Donkere of pure chocolade
Donkere chocolade, met zijn opvallende diepbruine kleur, komt op de tweede plaats wat populariteit betreft. Donkere chocolade wordt ook wel pure chocolade genoemd en is een stuk minder zoet dan melkchocolade. De afgelopen jaren is pure chocolade enorm populair geworden dankzij onderzoeken die zijn gepubliceerd over de gezondheidsvoordelen.
Pure chocolade is vrij eenvoudig van samenstelling. Het wordt in principe slechts gemaakt van twee ingrediënten: chocoladelikeur en suiker. Soms worden kleine hoeveelheden vanille en sojalecithine (een emulgator) toegevoegd. Pure chocolade moet ten minste 15% chocoladelikeur bevatten, maar het bevat in de meeste gevallen ongeveer 50%. De meeste pure chocolade van hoge kwaliteit bevat geen toegevoegde zuivel en is daardoor geschikt voor vegans. Donkere chocolade heeft een stevigere textuur omdat het geen zuivel en minder suiker bevat. Hierdoor geeft een reep donkere chocolade een mooie klik als je het doorbreekt.
De smaak van donkere chocolade kan verschillen door het cacaogehalte van de chocolade. Het is vaak lichtzoet en chocoladeachtig, met tonen van rood fruit en specerijen zoals kaneel. Vanwege de sterke chocoladesmaak is donkere chocolade perfect om te bakken wanneer een recept een rijke, chocoladeachtige smaak nodig heeft. Als donkere chocolade op de juiste manier wordt bewaard, is het ongeveer 20 maanden houdbaar.
Bitterzoete chocolade
Dankzij de onderzoeken over de gezondheidsvoordelen van cacao is extra-donkere chocolade een stuk populairder geworden. Dit soort chocolade werd populair toen bekend werd dat pure chocolade met een cacaogehalte van 70% of meer voor de meeste gezondheidsvoordelen zorgen.
Bitterzoete chocolade heeft meestal een cacaogehalte van 66% of hoger en minder suiker dan de overige soorten (meestal minder dan een derde van het totale gehalte). Zoals de naam al aangeeft, is bitterzoete chocolade vaak iets bitterder dan halfzoete pure chocolade. De smaak van de verschillende producten kan sterk variëren, afhankelijk van waar de cacao werd verbouwd. Sommige kunnen fruitig zijn of juist een diepe aardse smaak hebben. Als je extra donkere chocolade is goed bewaard, dan is het ongeveer 20 maanden houdbaar.