Wat zijn de goede eigenschappen van chocolade?
Chocolade kent vele positieve eigenschappen. We zetten de voordelen van chocolade voor de gezondheid voor je op een rijtje:
- Chocola bevat fenylethylamine, een stof die ervoor zorgt dat je je hetzelfde voelt als wanneer je verliefd bent;
- Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed;
- Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht.
- Chocolade is rijk aan polyfenolen. Dit is een antioxidant dat ontstekingen remt, de verbranding binnen lichaamscellen vertraagt en beschermt tegen vrije radicalen;
- Chocolade werkt bloeddrukverlagend;
- Cacaobonen bevatten flavonoïden. Flavonoïden hebben een beschermende werking tegen hart- en vaataandoeningen;
- Chocolade zorgt voor de aanmaak van endorfine. Dit onderdrukt pijn en zorgt voor een euforisch gevoel.
Wat zijn de slechte eigenschappen van chocola?
Helaas heeft chocolade niet alleen voordelen. Ook de negatieve eigenschappen van chocolade hebben we voor je op een rijtje gezet:
- Er zit veel suiker in chocolade, vooral in melkchocolade en witte chocolade. Suiker is slecht voor je tanden en kan zorgen voor overgewicht;
- Melkchocolade en witte chocolade bevatten grote hoeveelheden aan cacaoboter. Cacaoboter bevat zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren, maar is hoe dan ook extreem vet;
- Er zit melk, vet en suiker in chocolade. In bepaalde samenstellingen is dit slecht te verteren door het menselijke lichaam;
- Er zitten veel calorieën in sommige soorten chocolade, soms wel tot ruim 600 kilocalorieën per 100 gram. Je wordt dik van chocolade en dient dus met mate te worden gegeten;
- Er zitten tannines in cacao, dit bindt zich aan eiwitten en ijzer. Dit gaat ten koste van de eiwitbeschikbaarheid, de ijzerabsorptie en van bepaalde goede bacteriën in het menselijk lichaam, waaronder de darmflora. Tanina verkleurt daarnaast ook de tanden;
- Chocola bevat oxaalzuur en dit bindt zich aan calcium; hierdoor wordt ‘kalk’ slecht opgenomen door het lichaam;
- Chocolade werkt licht verslavend door de combinatie theobromine, anandamide, cafeïne, tryptofaan, theophylline, octopamine, ethylamine en isobutylamine;
- Cacaobonen bevatten theobromine, een stof die in grote hoeveelheden (en indirect) DNA kan beschadigen;
- Cacao is erg belastend voor de lever.
Conclusie
Chocolade heeft positieve en negatieve eigenschappen, maar kan voornamelijk gezien worden als een genotmiddel. Kies je voor melkchocolade of witte chocolade, dan kun je last krijgen van overgewicht als je er teveel van eet. De meeste chocolade die je in de winkel vindt, zit vol met suikers en synthetische toevoegingen. Wil je profiteren van de gezonde voedingswaarden en eigenschappen van chocolade, kies dan voor biologische chocolade die rauw en puur is, met een cacaopercentage vanaf 70%. Melkchocolade en witte chocolade kun je het beste links laten liggen.
Chocolade cadeau of lekker voor jezelf?