Originele chocolade cadeaus

Vóór 17:00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd!

Wat zijn bonbons?

Oorspronkelijk komt het woord bonbon uit Frankrijk en de letterlijke betekenis is ‘goed goed’. In Frankrijk heeft bonbon niet dezelfde betekenis zoals wij deze kennen; het is daar gewoon een snoepje. In Nederland is een bonbon een snoepje van chocolade, gevuld met bijvoorbeeld noga, marsepein, likeur en praliné. In België worden bonbons vaak pralines genoemd en dit kan ervoor zorgen dat er een verwarring ontstaat tussen praline en praliné; het zijn namelijk twee verschillende dingen. Praliné is puur de vulling van de bonbon. Deze kan bestaan uit gekookte suiker, noten, vanille en cacaoboter.

Betekenis van bonbons

Welke soorten bonbons bestaan er?

Bonbons bestaan in allerlei soorten en maten. Allereerst is er het omhulsel; deze kan bestaan uit pure chocolade, witte chocolade of melkchocolade. Daarnaast zijn er enorm veel vullingen voor de bonbon, waarvan de meest bekende de pralinévulling of notenvulling is. Een bonbon kan echter ook gevuld worden met likeur, marsepein of caramel. In bijna elke bonbon zit ganache. Dit is een chocoladepasta met room en/of boter. Het kan puur gebruikt worden of in combinatie met koffie, vanille, rum, sinaasappel, hazelnoot, Cointreau en nog veel meer smaken.

Een truffel is een aparte soort bonbon. Het is een bonbon met een omhulsel van chocoladeschilfers, voorzien van een laagje cacaopoeder. De vulling bestaat uit botercreme. Een bonbon komt in allerlei verschillende soorten vormen, van vierkant tot een hartjesvorm en zeevrucht vorm.

Al honger gekregen?

De geschiedenis van bonbons

Chocolade werd in Europa voor het eerst geconsumeerd in de zestiende eeuw. In eerste instantie was het een drankje van chocolade met suiker. In Engeland werd in 1728 de eerste chocoladefabriek gebouwd. Duitsland en Frankrijk volgden in de 18e eeuw. De Nederlander van Houten ontdekte een nieuwe productiemethode, waarmee vet van de cacaomassa gescheiden kon worden. Hierdoor kon in 1847 de eerste eetbare chocolade gemaakt worden.

In 1012 verscheen de eerste chocoladebonbon, uitgevonden door Jean Neuhaus. Hij was de zoon van een Zwitserse apotheker. Zijn familie maakte snoepjes die voorzien waren van een medische werking. Jean Neuhaus kwam op het idee om vullingen met chocolade te omhullen en hij noemde dit praliné. Tegenwoordig worden de bonbons van Neuhaus in meer dan 70 landen verkocht.

Hoe worden bonbons gemaakt?

Het hangt af van de soort bonbon hoe deze gemaakt wordt. Er zijn over het algemeen twee bekende methodes voor het maken van de vulling van een bonbon; het maken van een zacht gelaagde vulling en een vloeibare vulling. De vloeibare vulling wordt gemaakt door het gieten van warme chocolade in een vulling. Wanneer de chocolade stolt ontstaat er een bakje van chocolade. Hier kan de gewenste vloeistof ingegoten worden. Vervolgens wordt het bakje van chocolade afgedekt met gesmolten chocolade. Als de chocolade gestold is, is de bonbon klaar.

Er is een andere methode nodig als een bonbon gemaakt wordt met een zachte vulling. Dan wordt er eerst een heel dun laagje chocolade gemaakt, waar de vulling op aangebracht wordt in één laag of in meerdere lagen. Vervolgens wordt het geheel in blokjes gegoten en overgoten met warme chocolade. De bonbon is klaar als de chocolade gestold is.

Ganache is een veelgebruikte vulling in bonbons. Het vormt de zachte kern van de bonbon. Ganache wordt gemaakt van opgeklopte room die kort aan de kook gebracht wordt. Hier wordt vervolgens chocolade aan toegevoegd en eventueel andere smaken. Als de ganache is afgekoeld wordt het verwerkt in de bonbons.

Zijn bonbons gezond?

Net als gewone chocolade bevatten bonbons veel suikers. Suiker is niet goed voor je tanden en als je teveel suikers eet dan wordt dit omgezet in vet. Dit kan resulteren in overgewicht. Niet alleen de suikers in bonbons zijn slecht voor de gezondheid; er zitten ook veel verzadigde vetten in een bonbon. Gemiddeld bevat 100 gram aan bonbons 461 kcal. Per portie (15 gram) komt dit uit op ongeveer 69 kcal.

Een bonbon heeft dus geen specifieke gezondheidseffecten, als zitten er wel antioxidanten in chocolade. Antioxidanten remmen ontstekingen en ze hebben een gunstige werking op de bloedvaten. Het mag uiteraard logisch zijn dat je deze antioxidanten beter uit groenten en fruit kunt halen.

Vreemde bonbon smaken

Er bestaan zeer veel verschillende bonbons combinaties, zoals bonbons met zeezout, roze peper en nootmuskaat. Ook zijn er bonbons die een tomatenvulling hebben, een combinatie van sambal of balsamico. Bonbon producenten blijven nieuwe combinaties uitproberen, al eten de meeste mensen het liefst de standaard bonbons.

In België is er een chocolatier die een cola praliné geïntroduceerd heeft. De vulling van de bonbon bestaat uit cola en heeft naar zeggen de ideale zoet/zuur verhouding.

Eerlijke chocolade

 

Nederland, België en Duitsland

Geleverd in Nederland, België en Duitsland

Altijd origineel en persoonlijk

Originele en persoonlijke chocolade cadeaus

Veilig betalen

iDeal, Creditcard en Paypal

© Chocoladebezorgd 2021

Prijzen vermeld op de website zijn incl. 9% b.t.w.