Chocolate Bars
De eerste stop: Chocolate Bars. Een wát? Een Chocolate Bar is een restaurant waar letterlijk ieder gerecht op de menukaart chocolade bevat. Kiezen is bijna onmogelijk, want je wilt gegarandeerd alles proeven. Van chocolademelk met marshmallows tot Belgische wafels met chocolade, van chocoladefondue tot chocoladepizza’s (ja, echt!) en van chocolademilkshakes tot ijs met drie soorten chocolade toppings.. Hallelujah.
Tim Tam
Minstens net zo fantastisch is de chocoladeafdeling in de supermarkten. Ik weet niet zo goed waar te beginnen – maar laat ik aanvangen met één van mijn favorieten. De Tim Tam. Dit koekje bestaat uit twee lagen chocoladebiscuit, met daartussen een chocolade crème vulling. En dat dan in zo’n twintig verschillende smaken (karamel, espresso, pindakaas..). Het koekje is vooral bekend om de “Tim Tam slam”: je bijt overstaande diagonale hoeken van een Tim Tam af, doopt het koekje in een warme drank en je slurpt de drank op door de Tim Tam te gebruiken als rietje. Vervolgens heb je een halve seconde om het hele koekje naar binnen te werken, voordat het helemaal uit elkaar valt. Heaven!
Kit Kat
Verder naar de echte chocolade. Waar wij in Nederland bekend zijn met de langwerpige KitKat repen, kent men in Australië daarnaast ook KitKat tabletten. En niet simpelweg de chocolade variant, maar smaakjes als Cookies & Cream, Salted Caramel, Dark Chocolade of Mint, gecombineerd met het klassieke van KitKat: chocolade en biscuit.
Cadbury Dairy Milk
Een ander hoogtepunt in de supermarkt in Australië zijn de Cadbury Dairy Milk repen. Ze zijn niet fysiek in Nederland te verkrijgen, en daarom des te lekkerder. Deze chocoladerepen zijn in zo’n 20 verschillende smaken te krijgen. Een kleine greep uit het assortiment: Oreo, Crunchie, Fruit & Nut, Bubbly, Jelly Popping Candy Beanies, Donut, Mint en Caramel. Stuk voor stuk bijzondere smaakjes.
Nog even verder over chocoladerepen. Bekende merken als Rolo en Smarties hebben hier een chocoladereep op de markt gebracht. Een chocoladereep gebaseerd op hun product, dus bijvoorbeeld een reep Smarties chocolade.
Een merk dat wij in Nederland ook kennen – Lindt chocolade – heeft hier op de markt fantastische chocoballetjes, die wij dan weer niet kennen. De kern van de balletjes hebben een wisselende smaak – bijvoorbeeld peanut butter, salted caramel of strawberry – en zijn omhuld met een laagje chocolade. Onwijs lekker.
Verder heeft Mars in Australië de zogenaamde Pods op de markt gebracht. Dit is een combinatie van biscuits en chocolade, een soort crunchy variant van chocolade. Er zijn drie varianten van, elk met een vulling van ofwel Mars, Twix of Snickers in het midden.
Tenslotte wil ik jullie nog voorstellen aan Lamingtons. Dit is geen echte chocolade, maar sponscake omhuld met chocolade. Het is een typisch Australisch gebakje en daarom verdient het een plekje hier.
Mochten jullie benieuwd zijn naar meer – want geloof me, Australië heeft nog veel meer te bieden dan al het bovenstaande – op mijn blog www.boterkaaseierenblog.com kun je er meer over vinden.
Veel liefs, van Lindy