Originele chocolade cadeaus

Vóór 17:00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd!

Hoe maak je chocolade?

Het is natuurlijk heel gemakkelijk om chocolade in de winkel te kopen, maar zou het je niet leuk lijken om zelf een keer chocolade te maken? In dit blog kun je alles lezen over de herkomst van cacao en hoe je dit kunt gebruiken om zelf chocolade te maken.

Waar komt chocolade vandaan?

Chocola wordt gemaakt van cacaobonen. Eerst worden de cacaobonen geperst, waardoor er cacaoboter en cacaopoeder ontstaat. Hiervan worden verschillende producten gemaakt, zoals hagelslag, chocoladepasta, chocolademelk en nog veel meer producten waar chocolade voor wordt gebruikt.

Cacaobonen komen van cacaovruchten die aan cacaobomen groeien. Een cacaoboom wordt zo’n 50 jaar oud en kan wel tien meter hoog groeien. Omdat cacaovruchten slecht groeien in de volle zon, is een cacaoboom dichtbegroeid. De boom bloeit voor het eerst als deze vier jaar oud is en bloeit vervolgens het hele jaar, net zo lang totdat de boom doodgaat. Je vindt dus altijd cacaovruchten in een cacaoboom; per boom zo’n 30 tot 40 cacaovruchten.

zelf chocola maken

Welke soorten cacaovruchten bestaan er?

Een cacaovrucht is langwerpig en in elke vrucht vind je tussen de veertig en vijftig cacaobonen. Je bereikt deze bonen door de vrucht open te breken; ze liggen in een slijmerige pulp. Van deze bonen wordt cacaopoeder gemaakt, wat de basis is van chocolade. Er zijn drie verschillende cacaovruchten, namelijk Criollo, Trinitario en Forastero.

De cacaosoort Criollo groeit langzaam, maar is wel het beste van smaak. De vrucht heeft een zachtere schil, is minder rond van vorm en de cacaobonen liggen losjes in het vruchtvlees. De populairste cacaosoort is de Forastero en deze komt voor in West-Afrikaanse landen, Indonesië en Brazilië. Het is een snel groeiende vrucht en de cacao die afkomstig is van deze vrucht wordt voor het grootste gedeelte gebruikt voor doorsnee chocolade. De Trinitario is een kruising tussen de Forastero en de Criollo.

Waar komen cacaobomen voor?

Cacaobomen groeien in landen met een tropisch klimaat; landen met een hoge luchtvochtigheid en temperaturen tussen de 20 en 35 graden Celsius, zoals Indonesië, Brazilië en Ghana. Het hangt helemaal van het weer af hoeveel bomen er groeien en hoe goed ze het doen. Het moet er bijvoorbeeld niet teveel regenen, maar het land mag ook weer niet te droog zijn. Als er veel wind staat groeien de bomen minder goed, maar ze kunnen ook niet goed tegen teveel zonlicht.  

De jaarproductie van cacaobonen ligt wereldwijd op ongeveer 3,5 miljoen ton. 95% hiervan bestaat uit Forastero cacao. Wereldwijd is Nederland de grootste verwerker van cacaobonen, gevolgd door Ivoorkust, Verenigde Staten en Duitsland. Niet zo gek dus dat we in Nederland dol zijn op chocolade.

Hoe kun je zelf chocolade maken?

Als je zelf chocolade wilt maken, dan moet je er allereerst voor zorgen dat je de juiste ingrediënten en benodigdheden in huis hebt. Om dit te kunnen bepalen, moet je weten welke chocoladesoort je wilt maken. Kies je voor pure chocolade, of toch liever melk? Of ga je voor witte chocolade?

Voor welke soort je ook kiest, de basis van alle chocoladesoorten is hetzelfde: cacaoboter. Zelf chocolade maken begint dan ook met het au bain-marie smelten van de cacaoboter. Wanneer dit gesmolten is kun je de andere ingrediënten toe gaan voegen. Welke ingrediënten je voor alle chocoladesoorten nodig hebt, zullen we hieronder bespreken. Roer het mengsel goed door elkaar en giet het daarna in een mal. Laat het buiten de koelkast afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Laat het vervolgens 1 a 2 twee uur koelen in de koelkast en je hebt je eigen chocolade.

Wat zijn de ingrediënten van de verschillende soorten chocolade?

Pure chocolade wordt gemaakt van cacaoboter of cacaopoeder en suikers. In veel gevallen wordt er ook een emulgator toegevoegd. Dit wordt gedaan om de vloeibaarheid van de chocolade te verbeteren. Voor het verfijnen van de smaak worden er ook aroma’s toegevoegd, bijvoorbeeld vanille aroma. De bitterheid van de chocolade is afhankelijk van het percentage droge cacaobestanddelen. Pure chocolade moet voor minstens 35% uit droge cacaobestanddelen bestaan. Des te hoger dit percentage, des te bitterder de smaak is.

Melkchocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, melkpoeder of gecondenseerde melk en suiker. Melkchocolade moet officieel voor minstens 25% uit cacaobestanddelen bestaan.

Witte chocolade wordt gemaakt met behulp van cacaoboter. Suikers en melk wordt toegevoegd tijdens de bereiding. Voor het verbeteren van de vloeibaarheid wordt er in de meeste gevallen ook een emulgator toegevoegd. Aroma’s worden toegevoegd om de smaak van witte chocolade te verfijnen. Witte chocolade moet officieel voor minstens 20% uit cacaoboter bestaan. 

Wil je chocolade maken zonder suiker, dan kun je in plaats van suiker een zoetstof zoals stevia gebruiken. Andere opties ter vervanging van suiker zijn bijvoorbeeld honing of agavesiroop.

Vegan chocolade maken

Wil je liever een vegan chocoladereep maken? Als je eenmaal weet hoe je de verschillende soorten chocolade kunt maken, dan kun je heel simpel de niet-vegan ingrediënten vervangen door vegan ingrediënten. In plaats van gewone melkpoeder gebruik je dan bijvoorbeeld rijstdrank-, of sojapoeder.

Als u niet zeker weet welke ingrediënten vegan zijn dan kunt u ook het zekere voor het onzekere nemen en bij ons vegan chocolade bestellen.

 

 

Hoe maak je zelf een chocoladereep?

Nu je weet welke ingrediënten je nodig hebt om zelf chocolade te maken, kun je ook zelf een chocoladereep maken. Je hebt voor het maken van een chocoladereep een thermometer nodig en een goede mal. Verder heb je gesmolten chocolade nodig van ongeveer 46 graden Celsius. Je krijgt dit door de chocolade te laten smelten boven een pan heet (dit wordt au-bain marie genoemd).

Vervolgens is het de kunst om de chocolade te temperen. Temperen is een kooktechniek waarbij er kristallen gevormd worden van de chocolade. Schenk de gesmolten chocolade in een koude kom en blijf roeren totdat de chocolade een temperatuur heeft bereikt van 30 graden Celsius. Giet vervolgens de chocolade in een mal en laat deze afkoelen in de koelkast. Wanneer de chocolade gemakkelijk uit de mal komt, is je chocoladereep klaar om genuttigd te worden.

Liever toch níet chocolade zelf maken?

Lijkt het u toch lastig om chocolade zelf te maken? Zou u liever bonbons of chocolade bestellen? Chocoladebezorgd brengt bij u de lekkerste chocolade thuis! Hieronder ziet u een deel van ons assortiment.

Eerlijke chocolade

 

Nederland, België en Duitsland

Geleverd in Nederland, België en Duitsland

Altijd origineel en persoonlijk

Originele en persoonlijke chocolade cadeaus

Veilig betalen

iDeal, Creditcard en Paypal

© Chocoladebezorgd 2021

Prijzen vermeld op de website zijn incl. 9% b.t.w.