Originele chocolade cadeaus

Vóór 17:00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd!

Hoe smelt je chocolade?

Ben jij gek op chocolade? Dan is de kans groot dat je er geregeld iets lekkers mee maakt. Voor veel gerechten met chocolade is het nodig om chocolade te smelten. Denk maar eens aan het bereiden van chocoladesaus, een chocoladefontein of chocoladefondue, het maken van chocoladepasta of chocolademousse, chocoladerepen of bonbons, een chocoladetaart, chocolade toetjes of chocoladepepernoten.

Weet jij hoe je het beste chocolade kunt smelten? Gelukkig is het helemaal niet moeilijk, als je maar weet hoe je het moet doen. In dit blog vertellen we je er alles over.

chocolade smelten

Chocolade smelten; hoe doe je dat?

In de basis zijn er twee manieren waarop je chocolade kunt smelten; door gebruik te maken van een magnetron of met behulp van warm water (au bain-marie).

Chocolade smelten boven warm water (au bain-marie)

Au bain-marie is dé klassieke manier om chocolade te smelten. Dit doe je als volgt:

Breek de chocolade in stukjes en leg deze in een hittebestendige kom, zoals glas of aardewerk;

Pak een steelpannetje en doe hier een klein laagje water in. Zet de kom bovenop het steelpannetje. Hou er rekening mee dat de kom groter moet zijn dan het steelpannetje; de kom moet de pan goed afsluiten en de bodem van de kom mag niet het water raken;

Zet het steelpannetje vervolgens op een laag vuur. Het is voldoende als er een beetje stoom ontstaat, het water hoeft niet te koken. Door de hete damp verwarmt de kom, waardoor de chocolade smelt;

Roer de chocolade totdat het de gewenste temperatuur heeft of totdat alles gesmolten is.

Chocolade smelten in de magnetron

Een andere manier om chocolade te smelten is in de magnetron. Dit doe je als volgt:

Breek de chocolade in kleine stukjes, leg ze in een kom en zet de kom in de magnetron;

Zet de magnetron aan op 500 Watt en zet de timer op 25 seconden;

Roer de chocolade na de 25 seconden en zet de kom terug als de chocolade nog niet is gesmolten. Doe dit net zolang totdat de chocolade gesmolten is of totdat de chocolade de gewenste temperatuur heeft bereikt. Je kunt hiervoor een suikerthermometer gebruiken.

Kan er ook iets fout gaan bij het smelten van chocolade?

Het lijkt een simpel klusje; chocolade smelten. Toch kan er nog het één en ander misgaan bij het smelten van chocolade. We zetten de belangrijkste missers even voor je op een rijtje:

Er komt water bij de chocolade

Soms komt het voor dat er water bij je chocolade komt, voornamelijk wanneer je de chocolade au bain-marie smelt. Zorg er dus altijd voor dat de kom groot genoeg is dan de omvang van het steelpannetje. Wanneer er waterdamp in je chocolade terecht komt, kan het gaan schiften. Chocolade is vet, dit gaat niet samen met water.

Het steelpannetje kookt droog

Met een klein laagje water in de pan, is de kans groot dat het water snel verdampt. Check dus altijd of er nog voldoende water in het pannetje zit of zorg er in eerste instantie voor dat er voldoende water in zit (zonder dat je kom het water raakt). Als het water verdampt en je pannetje droog kookt, dan geeft dit een enorme stank en kan je je pan direct weggooien.

Blaren op je handen

Als een kom een tijdje in de magnetron of boven heet of kokend water heeft gestaan, dan is de kom gloeiend heet. Hou hier dus rekening mee wanneer je de kom oppakt als de chocolade gesmolten is. Gebruik een pannenlap om blaren te voorkomen.

De chocolade verbrandt

Regelmatig roeren van de chocolade zorgt ervoor dat de chocolade niet verbrandt. Op deze manier kan de chocolade gelijkmatig smelten. Je kunt de chocolade het beste niet te lang verwarmen; ook als nog niet alle chocolade is gesmolten kun je de pan best van het vuur halen. De chocoladesaus is nu warm en zal er ook voor zorgen dat de rest van de chocolade ook smelt. Dit is ook gelijk de reden dat je chocolade het beste au bain-marie kunt smelten. Zou je de chocolade rechtstreeks in het pannetje smelten, dan warmt het te snel op waardoor het verbrandt.

Hoe herken je verbrande chocolade?

Heb je de chocolade te lang in de magnetron of boven heet water laten staan? Dan wordt de chocolade een beetje korrelig. Ben je hier op tijd bij, dan is de chocolade nog te redden door er wat boter, warme melk of warme room doorheen te roeren. Het is hierbij wel belangrijk dat de room of de melk dezelfde temperatuur heeft als de chocolade, anders zal het alleen maar meer gaan klonteren.

Voeg beetje bij beetje de melk of de room toe en proef tussendoor of het nog goed smaakt. Een nadeel van het toevoegen van room, boter of melk is dat de chocolade minder goed hard wordt bij het afkoelen. Je kunt het dus niet meer gebruiken voor het maken van chocoladerepen of bonbons, maar bijvoorbeeld nog wel voor het maken van taartbeslag of chocoladesaus.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is het niet heel erg moeilijk om chocolade te smelten, als je maar weet waar je rekening mee moet houden. Geduld is hierbij erg belangrijk; wil je te snel, dan is de kans groot dat de chocolade verbrandt en dat je het niet meer kunt gebruiken.

Onze chocolade laten smelten

Eerlijk gezegd vinden wij het een beetje zonde om onze chocolade te laten smelten. Dit omdat wij onze bonbons en andere chocolade dusdanig lekker en uniek maken dat het zonde is om dit kapot te maken. Wilt u graag genieten van overheerlijke chocolade producten? Bestel dan bij ons heerlijke bonbons of andere prachtige chocolade.

 

Eerlijke chocolade

 

Nederland, België en Duitsland

Geleverd in Nederland, België en Duitsland

Altijd origineel en persoonlijk

Originele en persoonlijke chocolade cadeaus

Veilig betalen

iDeal, Creditcard en Paypal

© Chocoladebezorgd 2021

Prijzen vermeld op de website zijn incl. 9% b.t.w.