Originele chocolade cadeaus

Vóór 17:00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd!

Is chocolade glutenvrij?

Het kan soms ontzettend lastig zijn om een glutenvrij eetpatroon te volgen. De laatste jaren is er veel verwarring ontstaan over gluten en wat ze voor je lichaam betekenen. Veel mensen zijn gestopt met het eten van gluten, omdat ze denken dat ze dan gezonder zijn of zullen afvallen. Aan de andere kant zijn er veel mensen die gevoelig zijn voor gluten en het om die reden niet kunnen eten. Een veelgestelde vraag is of chocolade glutenvrij is. In dit artikel zullen we daar antwoord op geven.

glutenvrije chocolade

Wat zijn gluten?

Heb je coeliakie? Dan wordt er een auto-immuunreactie uitgelokt in je darmen wanneer je gluten eet. Gluten zorgt er namelijk voor dat er ontstekingen ontstaan in het darmslijmvlies van de dunne darm. Voor mensen die hier last van hebben is het dus zeer belangrijk om geen gluten binnen te krijgen.

Gluten is een eiwit en komt van nature voor in de volgende graansoorten: tarwe, rogge, spelt, gort en gerst. Ook in producten die van deze granen gemaakt zijn zit gluten. Denk dan bijvoorbeeld aan brood, couscous, crackers, griesmeel, bulgur, pasta, pizza, koek, paneermeel, taart en cake. Ook in producten waarvan je het niet zo snel zal verwachten zit gluten, zoals soep, sauzen, ijs en snoepjes.

Welke chocolade is glutenvrij

Pure chocolade die ongezoet is, is glutenvrij. Pure chocolade wordt namelijk gemaakt door het vloeibaar maken van geroosterde cacaobonen. Gluten komen niet voor in cacaobonen, het is een eiwit dat voorkomt in de granen gerst, rogge en tarwe. Veel chocoladeproducten die je in de winkels vindt bevatten echter wel gluten, omdat ze gemaakt zijn van meerdere ingrediënten.

Pure chocolade is dus glutenvrij, maar dan hebben we het wel over de ongezoete variant, dus de chocolade die afkomstig is direct na het roosteren van de cacaobonen. Er zijn maar weinig mensen die deze vorm van chocolade lekker vinden. Het smaakt compleet anders dan de chocolade die je in de winkels vindt.

Je kunt verschillende merken chocolade vinden die gemaakt zijn van een paar simpele ingrediënten, zoals cacaoboter, cacaobonen en suiker. Deze chocoladesoort is glutenvrij. Daarnaast zijn er ontelbaar veel soorten chocolade die meer dan 15 verschillende ingrediënten bevatten, zoals bijvoorbeeld vanille en melkpoeder. Check altijd het etiket om te kijken wat er precies is toegevoegd aan de chocoladereep.

Welke chocolade is niet glutenvrij?

Echt pure chocolade bevat dus geen gluten, maar er zijn soorten chocolade die wel gluten bevatten. Aan de meeste chocoladesoorten worden namelijk emulgatoren en smaakstoffen toegevoegd om de smaak en structuur goed te houden. Een aantal van deze ingrediënten bevatten gluten. Zie je op de chocolade verpakking ‘crispy’ staan? Ga er dan maar vanuit dat er gluten in zitten. De knapperige stukjes zijn namelijk afkomstig van gerst of tarwe en dit is niet glutenvrij. Ook chocoladerepen die koekjes bevatten of pretzels zijn niet glutenvrij. Als je glutenvrij wilt eten, dan is het belangrijk dat je het etiket controleert op de volgende toevoegingen:

  • Gerst
  • Gerstemout
  • Biergist
  • Bulgur
  • Durum
  • Farro
  • Mout
  • Moutextract
  • Moutsiroop
  • Matzo
  • Roggebloem
  • Tarwemeel

Zit één van deze ingrediënten in de chocolade? Dan is het niet glutenvrij.

Glutenvrije chocolade bestellen?

Eerlijke chocolade

 

Nederland, België en Duitsland

Geleverd in Nederland, België en Duitsland

Altijd origineel en persoonlijk

Originele en persoonlijke chocolade cadeaus

Veilig betalen

iDeal, Creditcard en Paypal

© Chocoladebezorgd 2021

Prijzen vermeld op de website zijn incl. 9% b.t.w.