Originele chocolade cadeaus

Vóór 17:00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd!

Is pure chocolade gezond?

Het is algemeen bekend dat pure chocolade gezond is, maar wat zijn dan de gezondheidsvoordelen van pure chocolade? En hoeveel pure chocolade zou je moeten eten om de optimale gezondheidseffecten te ervaren? In dit blog vertellen we je er meer over.

is pure chocolade gezond

Wanneer spreken we van pure chocolade?

Chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, melk, melkpoeder, suiker, cacaomassa en aroma’s, zoals bijvoorbeeld vanille. We spreken van pure chocolade als de chocolade uit tenminste 54% cacaopoeder bestaat, maar er bestaan ook pure chocoladerepen met 90% cacaopoeder. Des te meer cacaopoeder er aan chocolade is toegevoegd, des te puurder het is. Aan pure chocolade wordt geen melkpoeder toegevoegd (en zo wordt er aan witte chocolade geen cacaopoeder toegevoegd).

De gezondheid van chocolade hangt af van de hoeveelheid vet en suiker er aan de chocolade is toegevoegd. Des te meer cacao er toegevoegd is aan de chocolade, des te gezonder de chocolade is. Een reep met 90% cacaopoeder is dus gezonder dan een reep met 54% cacaopoeder.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van pure chocolade?

Om de vele gezondheidsvoordelen van pure chocolade te ervaren, is het advies om niet meer dan 200 gram pure chocolade (82% cacao) per week te eten. De gezondheidsvoordelen zetten we voor je op een rijtje.

Pure chocolade werkt als antioxidant

Regelmatig worden er testen gedaan waarbij er gekeken wordt naar hoe goed antioxidanten (die voorkomen in een bepaald voedingsmiddel) de schadelijke vrije radicalen kunnen uitschakelen. Tijdens deze testen scoort pure chocolade erg hoog. Pure chocolade is rijk aan flavonoïden en polyfenolen, natuurlijke verbindingen die werken als antioxidanten. Antioxidanten zijn onder meer verantwoordelijk voor een sterk immuunsysteem.

Pure chocolade is rijk aan flavanolen

Er zit veel cacao in pure chocolade en cacao is rijk aan flavanolen. Flavanolen zijn belangrijke stoffen die klachten en ziektes kunnen tegengaan. Je hebt een kleinere kans op het krijgen van astma, diabetes en hartziekten als je flavanolen binnenkrijgt.

Pure chocolade voorkomt bloedklontering

De kans op bloedklontering wordt kleiner wanneer je pure chocolade eet. Je hebt dan minder kans op het krijgen van een hartaanval of beroerte.

Pure chocolade heeft een bloeddrukverlagende werking

Er zitten stoffen in chocolade die de productie van stikstofoxide stimuleren, wat zorgt voor flexibele en ontspannen bloedvaten. Daarnaast verbetert het ook de bloedsomloop. Het gevolg hiervan is dat de weerstand tegen de bloedstroom afneemt, waardoor de bloeddruk lager wordt.

Pure chocolade verhoogt het goede cholesterolgehalte

Onderzoeken tonen aan dat het eten van pure chocolade de hoeveelheid aan goed cholesterol verhoogt en de hoeveelheid aan slecht cholesterol verlaagt. Dit komt omdat de cacao antioxidanten bevat die kunnen voorkomen dat er schade ontstaat door oxidatie.

Pure chocolade verkleint het risico op hart-, en vaatziekten

Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig eten van pure chocolade het risico op hart-, en vaatziekten met 57% vermindert. Een ander onderzoek toont aan dat het eten van pure chocolade ervoor zorgt dat de kans van het overlijden aan hart-, en vaatziekten met 50% verminderd wordt. Pure chocolade vermindert het slechte cholesterol en heeft een bloeddrukverlagende werking.

Pure chocolade helpt tegen hoesten

Je zou natuurlijk een hoestdrank kunnen nemen als je veel moet hoesten, maar wist je dat een stukje pure chocolade ook goed helpt? Dit komt door de stof theobromine die in pure chocolade zit. Voor het beste effect moet je zo’n 80 gram aan pure chocolade eten, dit vermindert de hoestprikkel.

Pure chocolade vermindert de kans op diabetes

De British Medical Journal publiceerde in 2011 een onderzoek waaruit bleek dat het eten van pure chocolade (meer dan twee keer per week) het risico op het krijgen van Diabetes 2 aanzienlijk verkleint.

Pure chocolade is goed voor de hersenen

De flavanolen in pure chocolade zorgen voor een betere doorbloeding van de hersenen en zorgen ervoor dat je geheugen beter werkt. Dit geldt niet alleen voor oudere mensen, ook jonge mensen hebben hier baat bij. Studenten die warme chocolademelk dronken met 500 mg flavonoïden, waren beter in het oplossen van wiskundige problemen.

Pure chocolade helpt je te ontspannen

Pure chocolade helpt je om te ontspannen. Heb je veel last van stress, dan helpt het om iedere dag een klein stukje chocolade te eten. De hoeveelheid aan stresshormonen cortisol en catecholamine neemt dan af.

Pure chocolade zorgt voor een beter humeur

Pure chocolade zorgt voor een beter humeur. De aanmaak van opwekkende stofjes in je hersenen (endorfine en dopamine) wordt gestimuleerd door het eten van pure chocolade. Samen met de theobromine en de cafeïne in chocolade voel je je een stuk vrolijker na het eten van pure chocolade. Een andere stof die zorgt voor een gelukkig gevoel is fenylethylamine. Deze stof geeft je hetzelfde gevoel als wanneer je verliefd bent.

Pure chocolade verbetert het leervermogen

De scores tijdens een cognitieve test verbeteren na het eten van pure chocolade. Dit komt door het hoge gehalte flavanolen in cacao. Deze dringen door in de hersengebieden die belangrijk zijn voor het leerproces en het geheugen. Hierdoor verbetert je humeur, je concentratie en je geheugen.

Pure chocolade vermindert stress klachten

In pure chocolade zit magnesium wat stressklachten kan verminderen. Als je voldoende magnesium binnen krijgt verbetert je humeur, kan je beter tegen stress en slaap je beter.

Pure chocolade stilt het verlangen naar ongezond eten

Het eten van pure chocolade zorgt ervoor dat je minder trek krijgt in ongezonde voeding. Hierbij speelt de zintuiglijke ervaring die je krijgt tijdens het eten van pure chocolade een belangrijke rol. Pure chocolade zorgt ervoor dat je gezonder gaat eten, waardoor het eenvoudiger wordt om af te vallen.

Pure chocolade verkleint de kans op alzheimer en dementie

Onderzoek toont aan dat ouderen die veel pure chocolade eten minder kans hebben op dementie. Dit komt door de antioxidanten die in cacao zitten; die gaan het risico op het krijgen van dementie tegen.

Dankzij pure chocolade wordt ook de kans op alzheimer kleiner. Het eten van pure chocolade vermindert de insulineresistentie. De ongevoeligheid voor insuline speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van alzheimer. Wanneer de hersenen niet voldoende glucose krijgen sterven ze af; dit kan voorkomen worden door het eten van pure chocolade.

Pure chocolade verhoogt het aantal goede bacteriën

Door het eten van pure chocolade nemen de goede bacteriën in het darmkanaal toe, terwijl de slechte afnemen. Pure chocolade werkt in dit geval als een probioticum. Dit brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee, bijvoorbeeld een bescherming van de hersenen.

Conclusie

Dat pure chocolade gezond voor je is mag duidelijk zijn na het lezen van dit artikel, maar hoeveel kun je er nu het beste van eten om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen? Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.

Eerlijke chocolade

 

Nederland, België en Duitsland

Geleverd in Nederland, België en Duitsland

Altijd origineel en persoonlijk

Originele en persoonlijke chocolade cadeaus

Veilig betalen

iDeal, Creditcard en Paypal

© Chocoladebezorgd 2021

Prijzen vermeld op de website zijn incl. 9% b.t.w.