Hoe wordt melkchocolade gemaakt?
Melkchocolade wordt gemaakt van cacaomassa, cacaoboter en suiker. Hier wordt melk aan toegevoegd in de vorm van gecondenseerde melk of melkpoeder. Om de chocolade extra smaak te geven, kunnen er ook nog andere ingrediënten aan toegevoegd worden. In de basis is melkchocolade hetzelfde als pure chocolade, behalve dan dat er melk aan toegevoegd wordt. Alle ingrediënten worden tijdens de bereiding verwarmd en fijn gewalst. Vervolgens wordt het mengsel, dat nu vloeibaar is, langdurig omgeroerd. Dit proces wordt concheren genoemd. Daarna wordt de chocolade getempereerd; het wordt langzaam afgekoeld tot een specifieke temperatuur. Tot slot wordt het in een vorm gegoten zodat het uit kan harden.
Hoe is de smaak van melkchocolade?
Zoals we net al aangaven is melkchocolade in de basis hetzelfde als pure chocolade. Omdat er melk aan toegevoegd wordt, wordt de smaak minder puur, romiger en milder. Dit maakt melkchocolade voor veel mensen favoriet. Je proeft nog steeds de krachtige smaak van chocolade zonder dat deze overheersend is.
Er zijn veel verschillende melkchocolades op de markt, maar ze hebben niet allemaal dezelfde kwaliteit. De smaak van de chocolade wordt bepaald door de cacaobonen. Kies je voor een authentieke reep melkchocolade van een uitstekende kwaliteit, dat kun je optimaal genieten van de rijke smaak van echte melkchocolade.
De geschiedenis van melkchocolade
De eerste pure en eetbare chocolade werd in 1847 in Engeland gemaakt. Daarvoor werden er met cacaobonen alleen maar dranken bereid. In 1847 probeerde men ook voor het eerst om chocolade te mengen met melk, maar het mengsel werd te vochtig door de toegevoegde melk. Totdat gecondenseerde melk werd uitgevonden door Henry Nestlé. Dit is melk waaraan het vocht onttrokken is; je houdt dan alleen een soort melkpoeder over. Deze uitvinding maakte het mogelijk om melkchocolade te maken. In 1875 werd voor het eerst melkchocolade gemaakt door de Zwitser Daniël Peter.
Het cacaogehalte in melkchocolade
Om de naam melkchocolade te mogen dragen moet het product minstens 32% cacao bevatten. Dat is wettelijk vastgelegd in het Warenwetbesluit. Zit er minder dan 32% cacao in de chocolade, dan mag het geen chocolade genoemd worden, maar dan heet het cacaofantasie. Des te meer cacao er in de reep chocolade zit, des te puurder (en des te gezonder) de chocolade is. Ook wordt de smaak intenser wanneer het cacaogehalte stijgt.
De basis van iedere chocolade is cacao. Dit betekent dus dat de cacaoboon de smaak van de chocolade bepaalt. De meeste chocolade wordt gemaakt van de Forastero; dit is de standaard variëteit.
Andere toevoegingen in melkchocolade
Als er een verfijnde cacao gebruikt is, heeft melkchocolade geen extra ingrediënten nodig. De smaak is dan van zichzelf al vol en rijk. Toch worden er aan veel chocoladerepen extra ingrediënten toegevoegd, om verschillende smaken te combineren en de chocolade te verrijken. Van zichzelf moet de chocolade goed zijn. Heeft de chocolade een afgevlakte smaak, dan wordt dit vaak gemaskeerd door veel smaakstoffen of suiker toe te voegen. In goede chocolade zitten alleen natuurlijke ingrediënten, geen kunstmatige smaakstoffen of andere onnodige toevoegingen.
Zin in chocolade?
Door al deze informatie over chocolade zin gekregen in een heerlijke stuk ambachtelijke chocolade? Een chocoladeletter? Een doosje overheerlijke bonbons? Wij hebben het allemaal! De beste bonbons bestel je bij Chocoladebezorgd.