Originele chocolade cadeaus

Vóór 17:00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd!

Welke chocolade is het gezondst?

Als je vroeger gezond wilde eten, dan moest je chocolade zeker mijden. Maar tegenwoordig schijnt af en toe een stukje chocolade juist heel erg gezond voor je te zijn. Er zitten enorm veel antioxidanten in chocolade en daarnaast bevat chocolade bepaalde stoffen die goed zijn voor je hart en die je bloeddruk en cholesterol verlagen. Maar welke chocolade kun je nu het beste eten? En zijn alle chocoladesoorten even gezond? In dit blog leggen we het aan je uit.

minst ongezonde chocolade

Laat witte chocolade het liefste links liggen

Wil je de gezondheidsvoordelen uit chocolade halen, dan kies je in ieder geval niet voor witte chocolade. Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker. Donkere chocolade is dan een betere keuze, maar welke kies je? Er zijn ongelooflijk veel donkere chocolade soorten.

Rauwe chocolade

Rauwe voeding is populairder dan ooit. De wetenschap achter rauwe chocolade is als volgt: Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen die verhit zijn. Dit wordt gedaan door ze te roosteren of ze te verbranden. Als de chocolade verhit wordt komen er schadelijke stoffen vrij, terwijl de goede voedingsstoffen verloren gaan. Bij het maken van rauwe chocolade worden de ingrediënten niet warmer gemaakt dan 46 graden Celsius. De concentratie aan antioxidanten blijft hierdoor in topconditie. Ook bevat een reep rauwe chocolade geen toegevoegde suikers en zijn de vetten die ervoor gebruikt worden over het algemeen natuurlijk.

Biologische chocolade

Als er organisch of biologisch op je chocolade wikkel staat, dan betekent dit dat 95% van de ingrediënten verkregen werden naar biologische standaarden. In de praktijk betekent dit dat de cacaobonen die gebruikt worden vrij zijn van insecticiden en pesticiden en dat ze geen synthetische hulpstoffen en transvetten bevatten.

Pure chocolade

Des te hoger het percentage aan cacao is, des te gezonder de chocolade. In de EU wordt chocolade als puur beschouwd, wanneer er meer dan 35% cacao in zit. Om van de gezondheidsvoordelen van chocolade gebruik te maken zal een reep echter meer dan 50% cacao moeten bevatten. Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.

Wat is nu de gezondste chocolade?

Als je wat gezonder wilt leven, dan ga je vaak op zoek naar wat het gezondste is om te eten, vooral als het om guilty pleasures gaat, zoals chocolade. Je kiest dan wat vaker voor een blokje pure chocolade in plaats van de romige witte chocolade. Pure chocolade is veel gezonder én je wordt er niet dik van, toch?

Als het puur om de calorieën zou gaan, dan zou je niet perse hoeven te kiezen voor een stukje pure chocolade als vervanging voor melk-, of witte chocolade. In een stukje melkchocolade zitten namelijk maar 7 meer calorieën dan in een stukje melkchocolade.

Wat wel verschil maakt is het gehalte aan cacao. In witte chocolade zit bijvoorbeeld helemaal geen cacao en is daarom het ongezondste van alle chocoladesoorten.

In melkchocolade en pure chocolade zit wel cacao, maar ook suiker en andere toevoegingen. Hoe kan het dan dat pure chocolade bekend staat als gezonde chocolade?

Dit komt door de hoeveelheid cacaopoeder. Cacaopoeder bevat het stofje flavonoïde. Dit is een antioxidant dat vrije radicalen in ons lichaam tegengaat. Des te hoger het cacaogehalte is, des te gezonder is de reep chocolade. Maar; om optimaal gebruik te maken van de gezondheidsvoordelen moet je aardig wat chocolade eten. Niet echt handig als je af wilt vallen.

Conclusie: Raw chocolate is het gezondst

Wil je een gezond stukje chocolade eten, kies dan voor rauwe chocolade. In deze chocolade zit veel meer cacao dan in andere soorten chocolade. Daarnaast worden de bonen koud gemalen in plaats van gebrand; hierdoor blijven de gezonde stoffen beter bewaard. Ook worden er geen suikers en andere smaakmakers toegevoegd aan rauwe chocolade en dat proef je! De smaken verschillen over of het lekker is, maar gezond is het in ieder geval!

Eerlijke chocolade

 

Nederland, België en Duitsland

Geleverd in Nederland, België en Duitsland

Altijd origineel en persoonlijk

Originele en persoonlijke chocolade cadeaus

Veilig betalen

iDeal, Creditcard en Paypal

© Chocoladebezorgd 2021

Prijzen vermeld op de website zijn incl. 9% b.t.w.