Stap 1: Kies de juiste chocolade
Voordat je witte chocolade kunt kleuren moet het gesmolten zijn. Kies hiervoor de juiste soort chocolade; in de ingrediëntenlijst kun je zien of de chocolade gemaakt is met cacaoboter of met plantaardige olie. Witte chocolade die gemaakt is van cacaoboter staat erom bekend dat deze sneller korrelig wordt bij het smelten. Kies je voor chocolade van échte cacaoboter, in plaats van de goedkopere variant, hou hier dan rekening mee. Daarnaast is het belangrijk om chocolade te gebruiken die je net hebt gekocht. Als chocolade te lang bewaard wordt, dan gaat de smaak achteruit, helemaal als het gaat om echte chocolade.
Stap 2: Kies de voedingskleurstof
Om je witte chocolade te kunnen kleuren heb je een voedingskleurstof nodig. Deze kun je het beste kopen bij een bakkersspeciaalzaak en dient op basis van poeder of olie te zijn. Een kleurstof op basis van water maakt van je gesmolten chocolade een korrelige puinhoop. Voor lichte kleuren kun je het beste gebruik maken van een voedingskleurstof op oliebasis.
Stap 3: Warm de voedingskleurstof op
Voordat je de kleurstof kunt gebruiken om je witte chocolade te kleuren, dient het opgewarmd te worden. Om de chocolade goed te kunnen mengen met de kleurstof dienen ze beide op dezelfde temperatuur te zijn. Gebruik je een kleurstof op oliebasis, dan dient het verwarmd te worden boven kamertemperatuur. Plaats het flesje in een afsluitbaar zakje, waarbij je zoveel mogelijk lucht uit het zakje verwijderd. Maak het zakje vervolgens goed dicht. Vul een kom met warm water dat comfortabel is om aan te raken en niet te heet is. Dompel het zakje met de kleurstof 10 tot 15 minuten onder in het water. Schudt het flesje tijdens deze 15 minuten twee keer goed heen en weer om de hitte evenredig te verdelen.