Originele chocolade cadeaus

Vóór 17:00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd!

Kun je witte chocolade kleuren?

Kun je witte chocolade kleuren en zo ja, hoe doe je dit dan precies? Witte chocolade is prima te kleuren, al is het wel een lastig proces, omdat het snel verbrandt. In dit blog leggen we je uit welke stappen je moet nemen om witte chocolade te kleuren.

witte chocolade maken

Stap 1: Kies de juiste chocolade

Voordat je witte chocolade kunt kleuren moet het gesmolten zijn. Kies hiervoor de juiste soort chocolade; in de ingrediëntenlijst kun je zien of de chocolade gemaakt is met cacaoboter of met plantaardige olie. Witte chocolade die gemaakt is van cacaoboter staat erom bekend dat deze sneller korrelig wordt bij het smelten. Kies je voor chocolade van échte cacaoboter, in plaats van de goedkopere variant, hou hier dan rekening mee. Daarnaast is het belangrijk om chocolade te gebruiken die je net hebt gekocht. Als chocolade te lang bewaard wordt, dan gaat de smaak achteruit, helemaal als het gaat om echte chocolade.

Stap 2: Kies de voedingskleurstof

Om je witte chocolade te kunnen kleuren heb je een voedingskleurstof nodig. Deze kun je het beste kopen bij een bakkersspeciaalzaak en dient op basis van poeder of olie te zijn. Een kleurstof op basis van water maakt van je gesmolten chocolade een korrelige puinhoop. Voor lichte kleuren kun je het beste gebruik maken van een voedingskleurstof op oliebasis.

Stap 3: Warm de voedingskleurstof op

Voordat je de kleurstof kunt gebruiken om je witte chocolade te kleuren, dient het opgewarmd te worden. Om de chocolade goed te kunnen mengen met de kleurstof dienen ze beide op dezelfde temperatuur te zijn. Gebruik je een kleurstof op oliebasis, dan dient het verwarmd te worden boven kamertemperatuur. Plaats het flesje in een afsluitbaar zakje, waarbij je zoveel mogelijk lucht uit het zakje verwijderd. Maak het zakje vervolgens goed dicht. Vul een kom met warm water dat comfortabel is om aan te raken en niet te heet is. Dompel het zakje met de kleurstof 10 tot 15 minuten onder in het water. Schudt het flesje tijdens deze 15 minuten twee keer goed heen en weer om de hitte evenredig te verdelen.

Klinkt het als teveel werk? Je kan het ook morgen in huis hebben!

Stap 4: Breng een dubbele koker aan het sudderen

Breng vervolgens een dubbele koker aan het sudderen. Heb je geen dubbele koker? Dan kun je dit oplossen door een grote pan te gebruiken en een hittebestendige kom die je boven op de pan plaatst. Verhit in pan 2,5 tot 7,5 centimeter water totdat het begint te sudderen.

Stap 5: Voeg de voedingskleurstof toe

Het is afhankelijk van de soort voedingskleurstof wanneer je deze toe moet voegen aan de chocolade. Maak je gebruik van een kleurstof op basis van poeder? Voeg deze dan direct toe als de chocolade begint te smelten. De voedingskleurstof op oliebasis kun je toevoegen als de chocolade al gesmolten is. Het is in dit geval wel belangrijk dat de kleurstof dezelfde temperatuur heeft als de gesmolten chocolade.

Stap 6: Plaats de chocolade in de kleine container

Vervolgens plaats je de chocolade in de kleine container of in de hittebestendige kom boven op de grote container of pan, waarin nu het water aan het sudderen is. De chocolade zal langzaam gaan verwarmen door de indirecte hitte van de stoom. Omdat het water niet te heet is, zal de chocolade niet korrelig worden. Maak je gebruik van een chocoladereep, dan kun je deze het beste opbreken in ongeveer dezelfde groottes. Het is belangrijk dat je handen helemaal droog zijn tijdens dit proces; zelfs een klein beetje vochtigheid kan je chocolade verpesten.

Stap 7: Roer de chocolade

Omdat witte chocolade erg snel verbrandt, is het belangrijk dat je goed blijft roeren totdat de chocolade helemaal gesmolten is. Zet de hitte op de laagste stand of zet het helemaal uit als de chocolade aan het smelten is. Blijf voortdurend en langzaam roeren totdat de chocolade in zijn geheel gesmolten is en haal vervolgens van de hitte af.

Stap 8: Voeg de kleurstof toe

Nu kun je de voedingskleurstof langzaam gaan toevoegen. Voeg het beetje bij beetje toe en roer de chocolade goed. Vervolgens kun je kijken of je nog meer kleurstof toe wilt voegen. Schudt het flesje met de kleurstof goed voordat je het toevoegt aan de chocolade. Wordt de chocolade toch korrelig? Dan kun je dit oplossen door de chocolade te verwijderen van de hitte en een eetlepel plantaardige olie toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat de chocolade weer glad wordt, maar het kan wel van invloed zijn op de smaak.

Stap 9: De chocolade temperen

Bevat jouw witte chocolade echte cacaoboter? Dan kan het na het smelten en verharden dof worden. Dit heeft geen invloed op de smaak, maar als je de glans van de chocolade terug wilt brengen, dan kun je de chocolade temperen. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een nauwkeurige thermometer.

Haal de chocolade van de hitte af en wikkel een handdoek om de kom heen om het mengsel warm te houden. Voeg vervolgens een aantal stukken ongesmolten chocolade toe. Doe dit totdat je een verhouding hebt van 1 deel ongesmolten chocolade tot 2 delen gesmolten chocolade.

Roer totdat de chocolade een temperatuur heeft bereikt van 28 graden en alle chocolade gesmolten is. Vervolgens laat je de chocolade verharden.

Teveel werk?

Witte chocolade kleuren is een beetje hetzelfde al het bakken van pannenkoeken. De eerste (keer) mislukt. Calculeer dus in dat het fout kan gaan. Om deze teleurstelling te voorkomen kan je bij ons heerlijke witte chocolade bestellen. Dit kan in de vorm van een hart, of in een bonbon. Stel zelf een doosje samen of kijk vooral eens verder!

Eerlijke chocolade

 

Nederland, België en Duitsland

Geleverd in Nederland, België en Duitsland

Altijd origineel en persoonlijk

Originele en persoonlijke chocolade cadeaus

Veilig betalen

iDeal, Creditcard en Paypal

© Chocoladebezorgd 2021

Prijzen vermeld op de website zijn incl. 9% b.t.w.