Heb jij altijd al willen weten wat het verschil is tussen een praline en een bonbon? Wij gingen op onderzoek uit! Lees snel verder voor onze bevindingen.
Wat is een praline?
Het woord praline heeft verschillende betekenissen, afhankelijk van de cultuur die het gebruikt. In de Franse taal betekent ‘praline’ een geroosterde amandel of hazelnoot met een omhulsel van gesmolten geglaceerde suiker. In België verwijst de praline juist naar een chocolaatje met een lekkere vulling. Praline, uitgesproken als PRAH-leen in sommige gebieden van de zuidelijke Verenigde Staten, verwijst specifiek naar een lekkernij bestaande uit pecannoten met daaromheen een gekristalliseerd mengsel van bruine suiker.
Uitvinder van de praline
Het verhaal van de praline begint in Zwitserland, waar de Italiaan Jean Casanova naartoe verhuisde met zijn familie. Daar kreeg hij een nieuwe achternaam, namelijk ‘Neuhaus’. Jean wilde arts worden en begon aan een studie geneeskunde in Grenoble, helaas zonder succes. Omdat hij bij het zien van bloed niet overeind kon blijven, stopte Jean met zijn studie en verhuisde hij naar Brussel. In 1957 opende hij daar zijn eigen apotheek op een prachtige locatie in de Koninginnegalerij, waar hij medicijnen verkocht. Jean kwam op het idee om tabletten en pastilles in een jasje van chocolade te stoppen, met als gevolg dat de verkoop een enorme boost kreeg.
De pastilles met een fijn laagje chocolade bleken een gat in de markt. Dat had ook kleinzoon Jean (vernoemd naar zijn opa) in de gaten. In 1912 nam hij de in chocolade omhulde medicijnen onder de loep en ontwikkelde deze verder tot een chocolaatje met een heerlijke zachte (noten)vulling, in plaats van tabletten of pastilles. De Belgische praline was geboren! Jean Neuhaus toverde zijn opa’s apotheek om tot heuse chocoladeboetiek, waar tot op de dag van vandaag vele chocoladeliefhebbers hun favoriete pralines kopen.
Wat is een bonbon?
Nu we weten hoe het zit met de praline, kan de bonbon niet achterblijven. Wat bedoelen we met een ‘bonbon’ en waar komt het woord bonbon precies vandaan? Een bonbon is een chocoladesnoepje met daarin een lekkere vulling. Het woord ‘bonbon’ komt uit het Frans en betekent letterlijk ‘goedgoed’. In Frankrijk is een bonbon een gevuld snoepje en niet de ‘bonbon’ zoals wij die kennen. De meest populaire chocolade bonbons zijn die met pralinévulling. Verwarrend? Een beetje wel. Onze Belgische buren kennen ‘onze’ bonbon als praline. Maar let op: praliné en praline zijn twee verschillende termen met elk een andere betekenis. Een praline is de Belgische benaming voor de Hollandse bonbon, maar met praliné doelen we op de zoete nootachtige vulling binnenin een bonbon.
Chocolade bonbons bestellen
Het ontstaan van de chocolade bonbon
Ons onderzoek naar het ontstaan van de bonbon leidt ons terug naar Jean Neuhaus, maar lijkt nog een klein stukje verder terug in de tijd te gaan. We stuitten op een verhaal over Franse maarschalk César de Choiseul, graaf van Plessis-Praslin. Dankzij een indrukwekkende militaire carrière,riep konings Lodewijk XIV hem uit tot minister van staat. Deze vooraanstaande titel zorgde ervoor dat César een luxe leventje kon lijden in een ruime villa, inclusief hulpjes. Ondanks zijn fijne leven, kampte César met een slechte spijsvertering. Zijn kok bedacht een snoepje die de stoelgang van zijn meester zou bevorderen: een bonbon van amandelen, omringd door een laagje suiker. Dit mierzoete ‘medicijn’ had niet alleen een positief effect op de spijsvertering van de graaf van Plessis-Praslin, maar viel ook in de smaak bij de Franse bovenklasse. De zoetigheid werd vernoemd naar de graaf en kreeg uiteindelijk de naam ‘praline’, oftewel bonbon.
Zelf bonbons maken
Er bestaan verschillende productieprocessen voor het maken van bonbons, maar over het algemeen zijn twee methoden het meest bekend. Zo kennen we het ‘omhullen’ en het ‘gieten’. Welke van de twee methoden je gebruikt, hangt af van de vulling in de bonbon.
Bonbons omhullen
Het omhullen noemen we ook wel enroberen en gebruiken chocolatiers vooral bij vaste stevige vullingen.ij deze methode dompel je de vulling onder in vloeibare chocolade óf giet je vloeibare chocolade over de vulling heen.
Bonbons gieten
De gietmethode (ook wel ‘mouleren’) gebruiken chocolatiers vooral voor bonbons met een zachte of vloeibare vulling. Mouleren houdt in dat je vloeibare chocolade giet in een holle gietvorm. De chocolade laat je uit de gietvorm lekken en afkoelen, zodat een chocolade-omhulsel ontstaat. Vervolgens kun je het holle bonbonomhulsel vullen met een lekkere vulling, waarna je deze afsluit met een laagje chocolade. Als ook dit laagje afkoelt en uithardt, kun je de bonbons ‘lossen’ en zijn ze klaar voor consumptie.
Onze chocolatiers gebruiken vooral de gietmethode voor het maken van onze bonbons. Ben je benieuwd hoe dit proces in de praktijk werkt? Je kunt bij ons een chocoladeworkshop volgen, waarbij onze chocolatiers jou alles leren over onze bonbons. Je gaat aan de slag met je eigen chocoladecreaties en gaat je eigen bonbons maken, die natuurlijk mee naar huis mogen!
Bonbons in alle talen
Inmiddels weten we waar de praline en bonbon vandaan komen, hoe je bonbons kunt maken én dat er verschillende benamingen zijn voor deze lekkernij van chocolade. Wij waren benieuwd naar de uitspraak van ‘bonbon’ in andere landen en willen ons lijstje graag met je delen:
- Afrikaans: Lekkergoed
- Deens: Silk
- Duits: Süssigkeit
- Engels: Candy
- Fins: Karkkia
- Frans: Bonbon
- Hongaars: Cukorka
- Ijslands: Nammi
- Italiaans: Caramella
- Kroatisch: Bombon
- Latijn: Dulcis
- Nederlands: snoep
- Noors: Sukkertøy
- Pools: Cukierek
- Portugees: Doce
- Roemeens: Bomboane
- Sloveens: Sladkarije
- Somalisch: Nacnac
- Spaans: Caramelo
- Turks: Seker
- Vietnamees: Keo
- Zoeloe: Uswidi
- Zuid- Sotho: Pompong
- Zweeds: Godis
Bonbons bestellen?
We kennen chocolade bonbons en pralines in allerlei vormen, maten, kleuren en met uiteenlopende vullingen. Zo kenmerken wij ons met ronde, glanzende bonbons van eerlijke belgische chocolade, helemaal handgemaakt én -beschilderd. Op dit moment telt ons assortiment ruim 30 chocolade bonbons met een omhulsel van pure, melk of witte chocolade met verschillende vullingen, waaronder 5 vegan bonbons.
Bonbons bestellen doe je snel en gemakkelijk. Voor je het weet ben je aan het genieten van je bonbons! Of waren het nou pralines? Als je twijfelt, kun je ook altijd kiezen voor chocoladerepen. Op ieder chocoladepotje past een deksel!