Originele chocolade cadeaus

Vóór 17:00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd!

Praline of bonbon: wat is het verschil?

Heb jij altijd al willen weten wat het verschil is tussen een praline en een bonbon? Wij gingen op onderzoek uit, lees snel verder voor onze bevindingen.

bonbon-praline

Wat is een praline precies?

Het woord praline heeft verschillende betekenissen, afhankelijk van de cultuur die het gebruikt. In de Franse taal betekent ‘praline’ een geroosterde amandel of hazelnoot, met een omhulsel van gesmolten geglaceerde suiker. In België verwijst de praline juist naar een chocolaatje met een lekkere vulling. Praline, uitgesproken als PRAH-leen in sommige gebieden van de zuidelijke Verenigde Staten, verwijst specifiek naar een lekkernij bestaande uit pecannoten met daaromheen een gekristalliseerd mengsel van bruine suiker.

Uitvinder van de praline

Het verhaal van de praline begint in Zwitserland, waar de Italiaan Jean Casanova naartoe verhuisde met zijn familie. Daar kreeg hij een nieuwe achternaam, namelijk ‘Neuhaus’. Jean wilde arts worden en begon aan een studie geneeskunde in Grenoble, helaas zonder succes. Omdat hij bij het zien van bloed niet overeind kon blijven, stopte Jean met zijn studie en verhuisde hij naar Brussel. In 1957 opende hij daar zijn eigen apotheek op een prachtige locatie in de Koninginnegalerij, waar hij medicijnen verkocht. Jean kwam op het idee om tabletten en pastilles in een jasje van chocolade te stoppen, met als gevolg dat de verkoop een enorme boost kreeg.

De pastilles met een fijn laagje chocolade bleken een gat in de markt, dat had ook kleinzoon Jean (vernoemd naar zijn opa) in de gaten. In 1912 nam hij de medicijnen met chocolade-omhulsel onder de loep en ontwikkelde deze verder tot een chocolaatje met een heerlijke zachte (noten)vulling, in plaats van tabletten of pastilles. De Belgische praline was geboren; Jean Neuhaus toverde zijn opa’s apotheek om tot heuse chocoladeboetiek, waar tot op de dag van vandaag vele chocoladeliefhebbers hun favoriete pralines kopen.

Wat is een bonbon?

Nu we weten hoe het zit met de praline, kan de bonbon niet achterblijven. Wat bedoelen we met een ‘bonbon’ en waar komt het woord bonbon precies vandaan? Een bonbon is een chocoladesnoepje met daarin een lekkere vulling. Het woord ‘bonbon’ komt uit het Frans en betekent letterlijk ‘goedgoed’. In Frankrijk is een bonbon een gevuld snoepje en niet de ‘bonbon’ zoals wij die kennen. De meest populaire chocolade bonbons zijn die met pralinévulling. Verwarrend? Een beetje: onze Belgische buren kennen ‘onze’ bonbon als praline, maar let op: praliné en praline zijn twee verschillende termen met elk een andere betekenis. Een praline is de Belgische benaming voor de Hollandse bonbon, maar met praliné doelen we op de zoete nootachtige vulling binnenin een bonbon.

We kennen chocolade bonbons in allerlei vormen, maten, kleuren en met uiteenlopende vullingen. Zo kenmerken wij (Chocoladebezorgd) ons met ronde, glanzende bonbons van eerlijke Callebaut chocolade, helemaal handgemaakt én -beschilderd. Op dit moment telt ons assortiment ruim 30 bonbons met een omhulsel van pure, melk of witte chocolade met verschillende vullingen, waaronder 5 vegan bonbons.

Het ontstaan van de chocolade bonbon

Ons onderzoek naar het ontstaan van de bonbon leidt ons terug naar Jean Neuhaus, maar lijkt nog een klein stukje verder terug in de tijd te gaan. We stuitten op een verhaal over Franse maarschalk César de Choiseul, graaf van Plessis-Praslin. Dankzij een indrukwekkende militaire carrière, riep konings Lodewijk XIV hem uit tot minister van staat. Deze vooraanstaande titel zorgde dat César een luxe leventje kon lijden in een ruime villa, inclusief hulpjes. Ondanks zijn fijne leven, kampte César met een slechte spijsvertering. Zijn kok bedacht een snoepje die de stoelgang van zijn meester zou bevorderen: een bonbon van amandelen, omringd door een laagje suiker. Dit mierzoete ‘medicijn’ had niet alleen een positief effect op de spijsvertering van de graaf van Plessis-Praslin, maar viel ook in de smaak bij de Franse bovenklasse. De zoetigheid werd vernoemd naar de graaf en kreeg uiteindelijk de naam ‘praline’, oftewel bonbon.

How to: bonbons maken

Er bestaan verschillende productieprocessen voor het maken van bonbons, maar over het algemeen zijn twee methoden het meest bekend. Simpel omschreven, kennen we het ‘omhullen’ en het ‘gieten’. Welke van de twee methoden je gebruikt, hangt af van de vulling in de bonbon. Het omhullen noemen we ook wel enroberen en gebruiken chocolatiers vooral bij vaste stevige vullingen; bij deze methode dompel je de vulling onder in vloeibare chocolade óf giet je vloeibare chocolade over de vulling heen. De gietmethode (ook wel ‘mouleren’) gebruiken chocolatiers vooral voor bonbons met een zachte of vloeibare vulling. Mouleren houdt in dat je vloeibare chocolade giet in een holle gietvorm. De chocolade laat je uit de gietvorm lekken en afkoelen, zodat een chocolade-omhulsel ontstaat. Vervolgens kun je het holle bonbonomhulsel vullen met een lekkere vulling, waarna je deze afsluit met een laagje chocolade. Als ook dit laagje afkoelt en uithardt, kun je de bonbons ‘lossen’ en zijn ze klaar voor consumptie.

Onze chocolatiers gebruiken vooral de gietmethode voor het maken van onze bonbons. Ben je benieuwd hoe dit proces in de praktijk werkt? Je kunt bij ons een chocoladeworkshop volgen, waarbij onze chocolatiers jou alles leren over onze bonbons. Je gaat aan de slag met je eigen chocoladecreaties en gaat je eigen bonbons maken, die natuurlijk mee naar huis mogen!

Bonbons in alle talen

Inmiddels weten we waar de praline en bonbon vandaan komen, hoe je bonbons kunt maken én dat er verschillende benamingen zijn voor deze lekkernij van chocolade. Wij waren benieuwd naar de uitspraak van ‘bonbon’ in andere landen en willen ons lijstje graag met je delen:

 • Afrikaans: Lekkergoed
 • Deens: Silk
 • Duits: Süssigkeit
 • Engels: Candy
 • Fins: Karkkia
 • Frans: Bonbon
 • Hongaars: Cukorka
 • Ijslands: Nammi
 • Italiaans: Caramella
 • Kroatisch: Bombon
 • Latijn: Dulcis
 • Nederlands: snoep
 • Noors: Sukkertøy
 • Pools: Cukierek
 • Portugees: Doce
 • Roemeens: Bomboane
 • Sloveens: Sladkarije
 • Somalisch: Nacnac
 • Spaans: Caramelo
 • Turks: Seker
 • Vietnamees: Keo
 • Zoeloe: Uswidi
 • Zuid- Sotho: Pompong
 • Zweeds: Godis

Pralines bestellen?

Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Eerlijke chocolade

 

Nederland, België en Duitsland

Geleverd in Nederland, België en Duitsland

Altijd origineel en persoonlijk

Originele en persoonlijke chocolade cadeaus

Veilig betalen

iDeal, Creditcard en Paypal

© Chocoladebezorgd 2021

Prijzen vermeld op de website zijn incl. 9% b.t.w.