Originele chocolade cadeaus

Vóór 17:00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd!

Waarom eten we chocolade eieren met Pasen?

Het gemiddelde gezin eet in Nederland met Pasen een lekker paaseitje, een paasbrood en heel veel chocolade paaseitjes. Dit is een ritueel dat al plaatsvindt zolang we ons kunnen herinneren. Maar waar komt dit eigenlijk vandaan? Waarom verstoppen we paaseieren en eten we chocolade paaseitjes? In dit blog leggen we het aan je uit. 

chocolade met pasen

Pasen; een christelijk feest

Om goed uit te kunnen leggen waar de Paas traditie vandaan komt moeten we een stukje terug in de tijd. Binnen het Christendom is Pasen één van de belangrijkste feesten. Op Goede Vrijdag stierf Jezus aan het kruis voor de zonden van de mensheid. Op Paaszondag stond Jezus op uit de dood. Sindsdien was Pasen een afsluitingsfeest na een periode van veertig dagen waarin de mensen geen vlees, zuivelproducten en eieren mochten eten. Dit wordt de vastentijd genoemd. 

Genotsmiddelen, zoals chocolade, zijn sinds de 18e eeuw ook verboden tijdens het vasten. Omdat er tijdens de vastenperiode geen eieren gegeten mochten worden, lag er aan het einde van de vastentijd een stapel met eieren om gegeten te worden en dit deden de mensen dan ook graag! Het eten van chocolade is hier ook bijgekomen, vandaar de combinatie: chocolade eieren!

Ei als symbool van nieuw leven

Niet alleen aten de mensen eieren, omdat ze overbleven tijdens het vasten, het ei heeft ook een symbolische betekenis. Het is namelijk het symbool van nieuw leven. Voor Christenen is het ei een vruchtbaarheidssymbool, er komt immers leven uit een ei. Zo symboliseert het ei het nieuwe leven van Jezus na het opstaan uit de dood. Om deze reden worden eieren op meerdere feestdagen gegeten; het drukt de hoop op nieuw leven uit. 

Al zin in een paasei?

 

Waarom worden paaseieren verstopt door de paashaas?

Het is je nu vast duidelijk geworden waarom we zoveel eieren eten tijdens de Paasdagen, maar waarom worden de eieren dan verstopt? Tijdens de paasdagen worden zowel chocolade eieren als echte eieren massaal verstopt in de tuin en in huis. De mensen die de paaseieren in de tuin verstoppen komen het dichtst bij het oorspronkelijke ritueel. Eieren werden vroeger namelijk verstopt op de akkers, begraven onder een klein laagje grond. Ze geloofden dat dit ervoor zorgde dat de grond weer vruchtbaar werd en bruikbaar.

Hoe zit het dan met de paashaas?

Wat betreft de paashaas zijn er vele verschillende verhalen die de ronde doen. Waarom zou een paashaas langskomen om eieren te verstoppen? In de 14e eeuw in Duitsland geloofden mensen dat de haas een vorm van de godin Eastra was. Ze geloofden dat de godin in de vorm van een haas naar de aarde kwam. Ze kwam in grote getale voor in de lente, aangezien Eastra de godin was van de lente en de vruchtbaarheid. Na verloop van tijd werd de link gelegd met Pasen en eieren.

Deze link ontstond, omdat een haas vaak een slaaphol maakt. Wanneer de haas zijn hol verlaat gebruiken vogels deze om eieren in te leggen. Zo ontstond het idee dat de paashaas eieren legt. Deze mix van volksverhalen en christelijke elementen zorgde ervoor dat mensen dachten dat de godin Eastra tijdens de paasdagen naar aarde kwam om eieren te leggen. De Engelse benaming voor Pasen – Easter – is dan waarschijnlijk ook afgestamd van deze godin.

De eerste chocolade paaseieren

Genotsmiddelen waren dus verboden tijdens het vasten in de 18e eeuw; chocolade mocht daarom ook niet meer gegeten worden. Toch was dit niet de enige reden dat de combinatie eieren met chocolade ontstond. De eerste chocolade eitjes werden namelijk al gemaakt in de 18e eeuw, maar meer uit verveling en als geintje. Tijdens het vasten waren de mensen zat van het eentonige eten. Ze zetten daarom eieren op tafel die gevuld waren met amandelpasta. Naar verloop van tijd werden de eieren met chocolade gevuld.

De allereerste échte chocolade eieren waren massief en werden in de 18e eeuw gemaakt. De eerste holle paaseieren werden gemaakt in de 19e eeuw. Ze werden gemaakt door een lege eierschaal met warme chocolade te vullen. Als de chocolade dan afgekoeld was werden de schalen verwijderd. In sommige gevallen werden de eieren ook versierd. Naar verloop van tijd werden de eierschalen vervangen door gietvormen in de vorm van een ei, en later ook in de vorm van paashazen en kuikens. Tegenwoordig kun je chocolade paaseieren kopen in allerlei soorten en maten.

Eerlijke chocolade

 

Nederland, België en Duitsland

Geleverd in Nederland, België en Duitsland

Altijd origineel en persoonlijk

Originele en persoonlijke chocolade cadeaus

Veilig betalen

iDeal, Creditcard en Paypal

© Chocoladebezorgd 2021

Prijzen vermeld op de website zijn incl. 9% b.t.w.