Originele chocolade cadeaus

Vóór 17:00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd!

Hoe maakt men witte chocolade?

Hou jij ook zo van witte chocolade? Voor veel mensen is witte chocolade hun favoriete chocoladesoort. Maar is witte chocolade wel echt chocolade? En hoe wordt het eigenlijk gemaakt? In dit blog vertellen we je alles over deze heerlijke, zoete chocoladesoort.

witte chocolade maken

Wat is witte chocolade?

De heerlijke romige en zoete smaak van witte chocolade zorgt ervoor dat deze chocoladesoort voor veel mensen favoriet is. Witte chocolade heeft haar naam te danken aan de lichte ivoorkleur en het wordt gemaakt van alleen cacaoboter. Dit in tegenstelling tot pure chocolade en melkchocolade, waar ook cacaomassa voor gebruikt wordt.

Oorspronkelijk komt witte chocolade uit Zwitserland. Onder de naam Galak ontwikkelde Nestlé in 1930 hier de eerste witte chocolade. In 1948 werd witte chocolade voor het eerst op de markt gebracht in Amerika.

Uit welke ingrediënten bestaat witte chocolade?

Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, wat oorspronkelijk afkomstig is van de cacaoboon. Tijdens het productieproces wordt de boter vermengd met suiker, melkproducten en eventueel aroma’s. Witte chocolade moet volgens de EU tenminste 20% cacaoboter bevatten, 14% gecondenseerde melk en 3,5% melkvet.

Als er geen cacaopoeder wordt toegevoegd aan witte chocolade, is het dan wel echt chocolade? Veel mensen beweren dat dit niet het geval is, terwijl witte chocolade wel gemaakt wordt van een bestanddeel van de cacaoboon, namelijk cacaoboter. Het is een vetstof die gewonnen wordt uit de cacaoboon en zorgt voor de romige structuur van witte chocolade.

Dat is dan ook gelijk het voornaamste kenmerk van witte chocolade; de romige, zachte textuur en de zoete smaak. In pure chocolade en melkchocolade is de kenmerkende smaak van de cacaoboon veel meer aanwezig dan in witte chocolade. Witte chocolade smelt op je tong door het vette karakter van de cacaoboter. Het wordt vaak gecombineerd met hazelnoten en amandelen, maar het gaat ook heel goed samen met vruchten als frambozen en aardbeien.

Hoe maak je witte chocolade?

Cacaoboter wordt gemengd met melk en suiker om witte chocolade te kunnen maken. Om de smaak te verfijnen kan er bijvoorbeeld vanillearoma worden toegevoegd. Wanneer de ingrediënten goed gemengd zijn, wordt het verwarmd en dien je het mengsel langdurig te roeren. Laat het vervolgens afkoelen tot een temperatuur van ongeveer 30 graden en giet het in een professionele mal waarin het uit kan harden in de koelkast.

De oorsprong van witte chocolade

Cacaoboter wordt gewonnen uit de cacaoboon die groeit aan de cacaoboom. Cacaobomen komen voor in Latijns-Amerika, West-Afrika en Zuidoost-Azië. Per jaar levert een cacaoboom ongeveer 2 kilogram aan bonen op. Voordat je een eetbare kern (de cacao nib) overhoudt van de cacaobonen worden deze verwerkt door middel van een fermentatieproces. Ze worden gedroogd, gereinigd en vervolgens gebrand. Met een speciale machine worden de gebrande bonen gedopt en gezeefd, totdat je uiteindelijk de cacao nib overhoudt. Vervolgens gaan de cacao nibs door een speciale brande die ervoor zorgt dat de herkenbare aroma’s van chocolade vrijkomen. Hierna worden de cacao nibs gemalen tot een vloeibare massa en wordt er een afscheiding gemaakt tussen vloeibare cacaoboter en de vaste cacaobestanddelen. De vloeibare cacaoboter wordt gebruikt voor het maken van witte chocolade.

Witte chocolade bestellen

Wilt u graag ook genieten van witte chocolade? Zou u graag bonbons of andere chocolade willen bestellen? Ons assortiment bevat verschillende witte chocola. Kijk vooral eens rond op de site van Chocoladebezorgd!

Eerlijke chocolade

 

Nederland, België en Duitsland

Geleverd in Nederland, België en Duitsland

Altijd origineel en persoonlijk

Originele en persoonlijke chocolade cadeaus

Veilig betalen

iDeal, Creditcard en Paypal

© Chocoladebezorgd 2021

Prijzen vermeld op de website zijn incl. 9% b.t.w.