Jullie kennen ons natuurlijk van onze (h)eerlijke kunstwerkjes van chocolade, maar zo af en toe houden wij ons ook bezig met belangrijke levensvragen. Zo ook vandaag: laten we voor eens en altijd het grote vraagteken wegnemen en antwoord geven op dé hamvraag rondom chocolade:
Is chocolade gezond?
Om maar met de deur in huis te vallen: nee, chocolade is niet gezond. Wat wél gezond is, is het hoofdbestanddeel van chocolade: cacao. En dan het liefst de rauwe variant. Rauwe cacao is cacao die niet verhit wordt tijdens het productieproces en dát is het ingrediënt die chocolade gezond maakt; de suikers en melk die vaak ook in chocolade zitten, zijn verre van gezond. Dat klinkt misschien streng, maar niet getreurd: onze bonbons hebben een omhulsel van Callebaut chocolade, gemaakt van rauwe cacao. Yes!
Waarom is cacao gezond?
- Cacao zorgt dat jij je gelukkig voelt. Cacao bevat het geluksstofje serotonine: een neurotransmitter van geluk en een goed humeur. Bovendien zorgt cacao dat je hersenen meer endorfine aanmaken en dat zorgt voor een euforisch gevoel.
- Cacao verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, doordat het een licht bloedverdunnend effect heeft. De werking kun je vergelijken met dat van een aspirientje.
- Rauwe cacao zit bomvol antioxidanten, die veroudering tegengaan. Oftewel: move over ouderdomscrèmepjes, maak plaats voor lades vol chocolade!
- Geloof het of niet: chocolade helpt je afvallen. Cacao bevat MAO-remmers, die we onder andere terugvinden in afvalpillen. Deze remmers stimuleren de stofwisseling en verminderen je trek in snacks.
- Cacao zorgt voor een beter geheugen, doordat het de bloedtoevoer naar je hersenen stimuleert. Goed excuus om een bonbonnetje extra te nemen!
- Cacao bevat magnesium, en dat is goed nieuws: magnesium is een belangrijk mineraal voor de hersenen. Het vermindert onrust en stress in het lichaam en zorgt dat je lekkerder slaapt.
- Last but not least: chocolade stimuleert een gezonde darmflora. Cacao werkt als een probiotica: micro-organismen die levend de darmen bereiken en een verstoorde darmflora kunnen herstellen.
Dus: is chocolade gezond? Nee én ja: chocolade is niet direct gezond, maar (rauwe) cacao heeft zeker een hele hoop voordelen. Voor ons in ieder geval reden genoeg om regelmatig een bonbon te snoepen!
Direct chocolade bestellen?
Hoeveel cacao zit er in chocolade?
We eten chocolade vooral omdat we het lekker vinden, maar hoe zit dat eigenlijk: hoe veel cacao zit er in pure, melk en witte chocolade? Wij zochten het uit.
Cacaopercentage in pure chocolade
Het hoogste cacaopercentage zit in pure chocolade. Wanneer mag je pure chocolade daadwerkelijk ‘pure chocolade’ noemen? Pure chocolade moet voor minstens 35 procent uit cacao bestaan. Pure chocolade met een cacaopercentage van 35% valt nog in de categorie ‘zoet’, er bestaat namelijk ook pure chocolade met zelfs 85% of 99% cacao. Pure chocolade met zo’n hoog cacaopercentage is vaak extreem donker en smaakt erg bitter. Daar moet je misschien van houden, maar pure chocolade met een cacaopercentage van 85% is geschikt als vegan chocolade of voor mensen met een lactose-allergie. Bovendien smaakt hele pure chocolade erg lekker in combinatie met bijvoorbeeld koffie of noten.
Percentage cacao in melkchocolade
De meest geliefde én gangbare soort chocolade is toch melkchocolade. Melkchocolade heeft een iets lager cacaopercentage dan pure chocolade en is daardoor romig, zoet en heeft vaak een zachte structuur. Het cacaogehalte van melkchocolade zit rond de 25%. Melkchocolade moet minimaal 25% cacao bevatten om het ‘melkchocolade’ te mogen noemen. Is het cacaopercentage lager dan 25%, dan noemen we het geen ‘melkchocolade’ maar ‘cacaofantasie’.
Witte chocolade geen ‘echte’ chocolade?
De grote vraag die bij iedere chocoladeliefhebber wel eens door het hoofd spookt: is witte chocolade wel ‘echte’ chocolade? Als we deze vraag meten aan het cacaopercentage in chocolade, is het antwoord ‘nee’. Witte chocolade bevat namelijk 0% cacao en bestaat voornamelijk uit cacaoboter. Cacaoboter is het vet dat voorkomt in de cacaoboon en zorgt voor een romige structuur van de chocolade.
Fenylethylalanine: het geluksstofje
Ooit gemerkt dat je na het eten van chocolade opeens veel lekkerder in je vel zit? Dat geluksgevoel heb je te danken aan een speciaal stofje dat in chocolade zit: fenylethylalanine. Dit stofje zorgt ervoor dat je hersenen endorfine aanmaken en dat resulteert in een blij en gelukkig gevoel. Het gelukkige gevoel komt niet alleen door de fenylethylalanine, maar ook door het gevoel van zachte smeltende chocolade in je mond. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je lichaam dit een fijn gevoel vindt en vervolgens een seintje geeft aan je hersenen om meer endorfine aan te maken. Het kan soms zo simpel zijn…
Word je slimmer van chocolade?
Altijd al willen weten of je slimmer wordt van chocolade? Dat zou natuurlijk een heerlijk excuus zijn voor die extra bonbon of dat extra stukje chocolade. Wij namen het effect van chocolade op je IQ onder de loep en we kunnen verklappen: er is goed nieuws… Nieuwsgierig? Lees hier onze bevindingen.